GUŽVA U ORBITI

Ispisana prva kazna za nepravilno bacanje 'svemirskog smeća'

06.10.2023 u 23:12

Bionic
Reading

Došlo je i do toga: američke vlasti ispisale su prvu kaznu u povijesti zbog nepropisnog 'odlaganja' svemirskog smeća. I to ne malu: kompanija za distribuciju televizijskih programa Dish dobila je 'čestitku' na 150 tisuća dolara, plus obvezu da isprave grešku

A greška je u nepravilnom izbacivanju iz orbite njihovog satelita nazvanog EchoStar-7, koji se oko Zemlje vrti od 2002. Kako je priopćila Savezna komunikacijska komisija (Federal Communications Commission - FCC), ovo je prva intervencija protiv zagađivača svemira ikad zabilježena.

Što je točno bilo s prijestupom Disha? Kako je satelit došao do kraja svog operativnog života, kompanija ga je premjestila na nižu visinu od one koju su dogovorili s FCC-om, pa je mogao predstavljati opasnost kao komad orbitalnog otpada. Još 2012. Dish se obvezao da će podignuti satelit na 300 kilometara iznad orbite kojom je dotad kružio. No, kako je letjelici ponestalo goriva, satelit je 'umirovljen' na samo 120 kilometara iznad orbitalnog luka.

Problem je što, kako kažu u FCC-u, satelitski promet u orbiti postaje sve gušći, a svemirska ekonomija dobija sve veći zamah, pa se svi sudionici moraju pažljivo pridržavati pravila i preuzetih obveza. Zbog toga je i ova presuda važna, jer jasno pokazuje da su vlasti spremne primijeniti iznimno važna pravila o rukovanju svemirskim otpadom kojega je sve više.

Očekivano, Dish nije baš dobro primio vijest o kazni, i u protuizjavi utstvrdili su da FCC nije pronašao ni jedan dokaz po kojem bi EchoStar-7 predstavljao bilo kakvu opasnost. Osim toga, kažu, sama komisija smatra da je EchoStar-7 stariji satelit na kojeg se ne moraju strogo primjenjivati pravila o minimalnoj visini odbacivanja.

Sve veća gužva u orbiti oko Zemmlje navela je i američku saveznu agenciju za zračni promet (FAA) da zatraži od privatnih kompanija ono što državne svemirske misije već moraju raditi: da odbačene dijelove svojih raketa ili vrate u Zemljinu atmosferu ili ih premjeste u 'orbitalno groblje'. Bez takve mjere, kažu, akumulacija orbitalnog otpada povećat će opasnost od sudara i zagušiti prostor u kojem se kreću svemirske letjelice s ljudskom posadom i bez nje, kao i sateliti.

I Europska svemirska agencija procjenjuje da danas Zemljinom orbitom lebdi oko milijun komada smeća čiji je promjer veći od centimetra, što je dovoljno da kobno ošteti bilo koju letjelicu. Incidenata je već bilo; poput jedva izbjegnutog sudara kineskog satelita ili rupe od pet milimetara koja je nastala na robotskoj ruci na Međunarodnoj svemirskoj postaji 2021.