POSLOVNI REZULTATI

Intel očekuje porast marže do kraja godine

17.04.2013 u 18:39

Bionic
Reading

U najvećem svjetskom proizvođaču čipova puno očekuju od prijelaza na 14-nanometarsku tehnologiju i novih mikroprocesora za tablete i smartphoneove

Intel je u prvom tromjesečju ostvario prihod u iznosu od 12,6 milijardi USD (oko 74,3 milijarde kuna), dobit prije oporezivanja u iznosu od 2,5 milijardi USD (oko 14,7 milijardi kuna) i neto dobit u iznosu od 2,0 milijarde USD (nešto manje od 12 milijardi kuna).

Dobit po dionici iznosila je 0,40 USD (oko 2,3 kune), a bruto marža 56 posto, za osam posto manje nego u istom razdoblju lani.

Tvrtka je generirala otprilike 4,3 milijarde USD (oko 25,3 milijarde kuna) u gotovini od operacija, isplatila 1,1 milijardu USD (oko 6,5 milijardi kuna) dividendi te upotrijebila 533 milijuna USD (oko 3,1 milijardu kuna) za otkup 25 milijuna redovnih dionica.

'Na tromom tržištu Intel je u prvom tromjesečju postigao dobre rezultate te uzbuđeno očekujem budući razvoj događaja', izjavio je Paul Otellini, Intelov predsjednik i generalni direktor. 'Počeli smo isporučivati novu generaciju mikroprocesora za osobna računala i predstavili novu liniju proizvoda za mikroposlužitelje, a u ovom ćemo tromjesečju početi i s isporukom novih mikroprocesora za tabletna računala i pametne telefone.

S klijentima surađujemo na uvođenju inovativnih novih proizvoda za brojne operacijske sustave. Ovogodišnji prijelaz na 14-nanometarsku tehnologiju znatno će povećati vrijednost koju Intelova arhitektura i procesna tehnologija nude klijentima i čitavom tržištu.'

Najveći pad prihoda zabilježili su odjeli koji se bave podatkovnim centrima i osobnim računalima. Intel je na istraživanje i razvoj te akvizicije potrošio u skladu s planom - 4,5 milijarde dolara (oko 26,5 milijardi kuna).

U idućem tromjesečju u Intelu očekuju oko 12,9 milijardi dolara (oko 76,1 milijardu kuna) prihoda, blagi porast bruto marže te podjednaki iznos potrošen na istraživanje i razvoj te akvizicije.

Godinu bi trebali završiti s nešto većim prihodima, bruto maržom od 60 posto te ukupno 18,9 milijardi dolara (111,5 milijardi kuna) potrošenih na R&D te akvizicije.