GENUINO 101

Intel i Arduino donose nove tehnologije za novu generaciju inovatora

20.10.2015 u 07:25

Bionic
Reading

Curie, minijaturni komad hardvera predstavljen na ovogodišnjem CES-u i namijenjen korištenju u nosivim gadgetima od sada je i dio nove Arduino pločice, poznate još i kao Geniuno 101. U pitanju je cjenovno pristupačna razvojna matična ploča namijenjena hobistima, obrazovnim okruženjima i početnicima u sastavljanju računala

Genuino 101 (ili Arduino 101 kako je poznat u SAD-u) prva je široko dostupna razvojna matična ploča utemeljena na malom, energetski ekonomičnom modulu Intel® Curie™, o kojem je već ranije bilo riječi.

Intel priopćava kako pored jednostavnosti za korištenje i prikladnosti za osnovne vježbe, ovaj modul može biti iskorišten za izradu prototipa tehnoloških proizvoda s podrškom za povezivanje i računalnu obradu podataka. Što se pak cijene tiče, on je usporediv s osnovnim mikrokontrolerskim pločama dostupnima na tržištu, a na modulu se nalaze još i akcelerometar, žiroskop te podrška za Bluetooth Smart.


'Podrška poduzetnicima u usponu te mladim učenicima i studentima za Intel je oduvijek prioritet, a partnerstvo s Arduinom omogućuje nam da snagu Intelove tehnologije ponudimo novoj generaciji stvaratelja računala', izjavio je Josh Walden, viši potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela New Technology Group. 'Zahvaljujući naprednim značajkama modula Intel Curie integriranima u Genuino 101, učenici, studenti i razvojni inženjeri sada mogu u stvarnost pretvoriti istinski jedinstvene, pametne i povezane kreacije.'

2016. godine, planira se i reality natjecanje America's Greatest Makers, a u kojem će matična ploča na modulu Intel Curie zapravo biti glavnim alatom za izradu prototipa.

Genuino 101 bit će dostupan u prvom tromjesečju 2016. po predloženoj maloprodajnoj cijeni od trideset američkih dolara (približno 27 eura).