CES 2015

Intel budućnost vidi u oslobođenom računalstvu

07.01.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Dosad je računalstvo bilo uvelike određeno interakcijom ljudi sa zaslonom, tipkovnicom i mišem. Intel želi računalstvo uvesti u 3D svijet, a korisnike osloboditi žica i lozinki

'Uspon novih rješenja u osobnom računalstvu, inteligentni i povezani uređaji te revolucija nosivih uređaja iznova definiraju odnos između potrošača i tehnologije', rekao je Brian Krzanich, Intelov generalni direktor, govoreći na CES-u 2015, 'Naš je cilj pridonijeti rješavanju stvarnih problema te omogućivanju okruženja kakva privatni i poslovni korisnici zaista žele.'

Do kraja godine ponudit će niz rješenja u tom smjeru. Jedno od njih je, recimo, True Key, višeplatformska biometrijska aplikacija kojom se rješava problem lozinki pomoću osobnih značajki kao što su lice, uređaj ili otisak prsta.

Može se implementirati u u sustavima koji koriste iOS, Android, Windows i Mac te u svim većim web‑preglednicima. Tijekom sljedećih mjeseci počet će ju isporučivati predinstaliranu na HP-ovim i Lenovovim uređajima te u okviru paketa McAfee LiveSafe.

Drugi Intelov adut je Curie, mali hardverski proizvod utemeljen na prvom namjenskom sustavu na čipu (SoC-u) za nosive uređaje. Isporuka bi trebala krenuti tijekom druge polovice ove godine, a obuhvaća SoC Intel Quark SE, Bluetooth radio s malom potrošnjom energije, senzore i podršku za baterijsko punjenje.

Krzanich je istaknuo brojna područja u kojima uspon povezane računalne inteligencije pridonosi preoblikovanju mnogih vidova svakodnevnog života ljudi.

Predstavio je praktične, stvarne primjere robota i multikopterskih bespilotnih letjelica, rekavši kako kamere utemeljene na tehnologiji Intel RealSense mogu ponuditi intuitivne, vizualne mogućnosti izbjegavanja sudara potrebne za rješavanje složenih problema.

Tako, primjerice, tvrtka Ascending Technologies planira pomoću kamera s tom tehnologijom razviti inteligentne i sigurne multikopterske bespilotne letjelice, a iRobot surađuje s Intelom kako bi istražio mogućnost primjene te tehnologije u svojim inteligentnim robotskim platformama.

Intel je ušao u stratešku suradnju na proizvodnji nosivih uređaja s Oakleyem, dijelom grupacije Luxottica Group, s kojom Intel surađuje na integraciji pametne tehnologije u vrhunske, luksuzne i sportske naočale. Prvi plod te suradnje trebao bi se pojaviti ove godine, a cilj mu je poboljšati sportske performanse.

U sklopu inicijative Raznolikost u tehnologiji Intel je odredio ambiciozne nove ciljeve vezane uz zapošljavanje i zadržavanje zaposlenika kojima će se, koliko god to bude moguće, u svijet rada preslikati američka stvarnost.

Do 2020. bi trebali postići potpuna zastupljenost žena i nedovoljno zastupljenih manjina. Kakobi to postigli, uložit će 300 milijuna dolara (oko 1,8 milijardi kuna).

Krznarich je pozdravio Christopha Kohstalla i Jelenu Jovanović, osnivače Nixieja, leteće nosive kamere koja je pobijedila na natječaju Make it Wearable za 2014. te najavio kako će natječaj biti održan i ove godine.

Tijekom ove godine vidjet ćemo i pilot-projekte bežičnog punjenja te razvoj i implementaciju takvih rješenja. Između ostalih, to će se dogoditi u hotelskom lancu Marriott.

Nova HP-ova tehnologija Multi Jet Fusion, namijenjena 3D printanju, temeljit će se na Intelovim procesorima Core i7. Trebala bi otkloniti najveće nedostatke u brzini, kvaliteti i cijeni.