promijenjeni podaci

Instagram na meti hakera, provjerite sumnjive aplikacije

16.08.2018 u 11:42

Bionic
Reading

Neki korisnici požalili su se na Twitteru kako više nemaju pristup svojim računima te kako su im izmijenjene profilne fotografije i e-mail adrese u nove sa ruskih domena. Instagram svima savjetuje da provjere sve sumnjive aplikacije treće strane koje bi mogle imati pristup njihovim računima

Korisnici Instagrama požalili su se na Twitteru da im je netko hakirao račune. Nepoznate osobe upale su u njihov račun i prmijenile korisničko ime, sliku profila i adresu e-pošte. Najbizarnije od svega je što taj slučaj nisu imali kome prijaviti jer kontakt centar za podršku reagirao.

Brojne pritužbe najprije je uočio portal Mashablea, a korisnici Instagrama otkrivaju da više ne mogu pristupiti svom računu jer su se podaci za prijavu promijenili, piše Business Insider.

Neki od njih pokušali su prijaviti hakere koji su im promijenili slike profila i na to mjesto postavili animirane fotografije iz Disneyevih ili Pixar filmova ili su im jednostavno obrisali račun u potpunosti. U nekim slučajevima, hakeri su promijenili vertificirnu e-adresu na jednu drugu s ruskom .ru domenom.

Instagram je u utorak objavio blog u kojem piše da istražuje problem i savjetuje korisnicima da koriste jaku lozinku. Napisali su da su 'svjesni da neki ljudi imaju poteškoća s pristupom svjim računima na Instagramu'.

Korisnike su uputili na svoju stranicu s uputama za hakirane račune i te su ih pozvali da dobro provjere sve sumnjive aplikacije treće strane koje bi mogle imati pristup njihovim računima. To mogu biti aplikacije za uređivanje fotografija, slaganje kolaža, pravljenje priča i praćenje rasta pratitelja te slične.

popularnost na razini

Donosimo deset savjeta za nezaobilazan Instagram profil

Pogledaj galeriju

Iako je Instagram ograničio informacije kojima aplikacije trećih strana mogu pristupiti nakon skandala Cambridge Analytica, nije uspio u potpunosti zaštiti svoje korisnike. Ovaj je slučaj dokaz da sami korisnici još uvijek nisu svjesni koliko informacija odaju na svojim profilima te kakvim stranicama daju pristup profilima.

U službenoj izjavi još piše da tvrtka pokušava stvoriti sigurno okruženje za korisnike. 'Kada shvatimo da je neki račun ugrožen, svima oduzimamo pristup računu a osobe koje su napadnute prolaze postupak oporavka tako da mogu ponovno odabrati novu zaporku i poduzeti druge potrebne korake kako bi osigurali svoj račun'.

Samsung Galaxy Note 9 - slike uređaja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Samsung