stižu stroža pravila?

Indija priprema zakon koji se Facebooku, Googleu, Amazonu i Appleu neće svidjeti

14.08.2018 u 15:31

Bionic
Reading

Indijska vlada razmatra nacrt zakona koji bi mogao biti nepogodan za strane tvrtke čiji se poslovni modeli vrte oko interneta. Neke od predloženih mjera su davanje prednosti indijskim startupovima, obaveza čuvanja podataka o korisnicima u Indiji, ograničavanje poslovanja Amazona te povoljniji uvjeti za oglašavanje indijskih proizvoda

Veliki igrači na terenu internetske trgovine mogli bi pretrpjeti težak udarac. Apple, Amazon, Google, Facebook i drugi američki tehnološki divovi u Indiji se suočavaju s velikim preprekama zahvaljujući novom zakonu o e-trgovini koji daje prednost domaćim tvrtkama, piše Business Insider.

Prema The Wall Street Journalu, koji je proučio nacrt zakona, nova su pravila loša za inozemne tehnološke tvrtke, unatoč tome što je Indija relativno otvorena za stranu konkurenciju.

Neke od drastičnih mjera predloženih u nacrtu zakona su stvaranje 'ravnopravnijih uvjeta' koji bi dali prednost indijskim startupovima, podaci o korisnicima trebali bi biti čuvani isključivo u Indiji što bi utjecalo na oglase tih tvrtki, sprječavanje nastanka izgovora koji mogu pomoći Amazonu da zaobiđe pravila te uklanjanje ograničenja za oglasne prostore za indijske proizvode.

Nije jasno kada bi nacrt zakona trebao postati služben, no lokalna medijska izvješća sugeriraju da su nova pravila dosta kritizirana i vladini dužnosnici još uvijek rade na njima.

Indijska on-line tržišta bit će vrijedna 32 milijarde dolara u 2018., prema statistikama eMarketera. To je još uvijek malo u usporedbi s SAD-om, gdje samo Amazon uspije prikupiti 258,22 milijarde dolara prihoda. No očekuje se kako će internetska prodaja u Indiji porasti za 31% u odnosu na prošlu godinu, čime će se pozicionirati odmah iza Kine i Indonezije. S druge strane, američki će rast ove godine biti oko 18%.

  • +5
GooglePay Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos, izjavio je 2016. kako će tvrtka prebaciti pet milijardi dolara u svoj indijsk projekt internetske trgovine. Iako se iz izvješća ne može vidjeti koliki im je promet u Indiji, ali poslovni gubici u inozemstvu dokaz su da je tvrtka spremna riskirati kako bi pobijedila lokalne igrače.

Kina, drugi potencijalni izvor velikog rasta, odavno je implementirala zaštitne mjere za svoje domaće tvrtke. Kao rezultat, tvrtke Tencent, Alibaba i Meituan dominiraju domaćim tržištem i vrijede milijarde - dok se američke tvrtke trude dostići isti tržišni udio.

Najveću indijsku tvrtku Flipkart kupio je Walmart za 16 milijardi dolara.

Vijay Shekhar Sharma, najmlađi milijarder u Indiji i osnivač tvrtke Paytm, obrušio se na stranu konkurenciju u veljači ove godine. Tada je napisao da Indija 'ne smije dopustiti da koloniziraju naš Internet'.