APRILILILI!

Ima li Elon Musk smisla za humor ili je ovo bilo opasno?

03.04.2018 u 12:00

Bionic
Reading

Sprdajući se s prognozama kako ga upravo to čeka, serijski poduzetnik objavio je na Twitteru kako je tvrtka Tesla bankrotirala, izazvavši gomilu reakcija

Prije nekoliko dana jedan je stručnjak za investicije upozororio kako bi Tesla, tvrtka poznata po električnim automobilima, mogla uskoro završiti u stečaju ukoliko uskoro ne pronađe rješenje za probleme s proizvodnjom i poveća broj prodanih vozila. Teslin osnivač i glavni direktor Elon Musk iskoristio je prvi travnja kako bi se našalio na tu temu.

  • +5
Tesla Model 3 Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Najprije je tvitnuo kako će objaviti važne vijesti za nekoliko sati. Uslijedio je niz tvitova u kojima tvrdi kako je njegova tvrtka bankrotirala.

Između ostalog, naveo je kako su 'usprkos intenzivnim naporima prikupljanja novca, uključujući i očajničku masovnu prodaju uskršnjih jaja, na žalost prisiljeni priopćiti kako je Tesla potpuno i totalno bankrotirala. Toliko da ne možete vjerovati.'

Niz je završio s fotografijom samog sebe, uz tekst: 'Elon je pronađen u nesvjesti pored Tesle Modela 3, okružen bocama 'Teslaquille', s tragovima osušenih suza još uvijek vidljivim na njegovim obrazima.'

O mogućem stečaju Tesle pričalo se još krajem studenog prošle godine. Agencija Moody's snizila je tijekom proteklog tjedna procjenu kreditnog rejtinga te tvrtke s B2 na B3 zbog problema s proizvodnjom Modela 3, a vrijednost njenih dionica pala je 18,5 posto tijekom zadnja tri mjeseca.

Bankrot najkasnije za šest mjeseci

John Thompson, glavni direktor investicija u tvrtci Vilas Capital, rekao je kako je Tesla 'nedvojbeno na rubu bankrota' te prognozirao kako će tvrtka krahirati u idućih tri do šest mjeseci jer neće moći osigurati oko osam milijardi američkih dolara, koliko joj je minimalno potrebno za operativno poslovanje tijekom idućih godinu i pol.

SVEMIRSKA UTRKA

Pogledajte najzanimljivije trenutke lansiranja rakete Falcon Heavy

Pogledaj galeriju

S druge strane, Teslini dioničari iskazali su povjerenje Musku time što su mu odobrili isplatu do 50 milijardi dolara ukoliko ostvari niz dugoročnih ciljeva kao što su tržišna vrijednost od 650 milijardi dolara u idućih deset godina. Vrijednost Tesline dionice porasla je 570 posto u zadnjih pet godina.

Muskova tvrtka SpaceX, također na rubu bankrota, uspjela je izboriti lukrativni ugovor s državom i sad je predvodnica u segmentu privatnog sektora koji se bavi putovanjima u svemir.