POMOĆU MICROSOFTOVA SOFTVERA

IDC predviđa rast IT industrije u Hrvatskoj

06.10.2009 u 18:35

Bionic
Reading

IDC je napravio analizu stanja IT industrije u Hrvatskoj i projekciju što će se događati u sljedeće četiri godine. Studija je rađena za Microsoft, pa se analize i projekcije vrte uglavnom oko njihova softvera

Vodeća svjetska IT analitička kuća International Data Corporation (IDC) i Microsoft objavili su rezultate globalnog istraživanja koje mjeri doprinos i utjecaj IT industrije na lokalnu ekonomiju. IDC-ova studija istražuje utjecaj IT-a na bruto domaći proizvod (BDP), stvaranje novih radnih mjesta u IT industriji, zapošljavanje u sektoru softvera, osnivanje novih poduzeća i lokalnu IT potrošnju.

Istraživanje je utvrdilo da su u Hrvatskoj Microsoft i njegov sustav lokalnih partnera, dobavljača i pružatelja usluga značajni katalizatori lokalnog gospodarskog rasta i prilika tijekom trenutnih gospodarskih poteškoća i predstojećeg oporavka. Istraživanje je također potvrdilo važnost Microsoftovog partnerskog sustava u Hrvatskoj. U naredne tri godine IT sektor utjecat će na stvaranje gotovo 200 novih tvrtki i otvaranje 6000 novih radnih mjesta u Hrvatskoj.

Microsoftov sustav čine tvrtke koje prodaju osobna računala, servere, uređaje za pohranu podataka i pametne uređaje koji koriste Microsoftov softver; prodavatelje softvera koji pišu aplikacije za Microsoftove platforme; preprodavače koji prodaju i distribuiraju te proizvode; uslužne tvrtke koje instaliraju Microsoftova rješenja i upravljaju njima, educiraju potrošače i poslovne subjekte o Microsoftovim proizvodima te uslužuju kupce vlastitim aplikacijama.

Prema IDC-u, IT potrošnja u Hrvatskoj će u 2009. godini biti 6,4 milijarde kuna i generirat će 2,4 milijarde kuna poreza. Zaposlenost u IT industriji će narasti za 6000 profesionalaca do 2013. godine, a na postojeću bazu od 26.000 IT profesionalaca to znači godišnji rast zaposlenosti od 3,5 posto. S obzirom da Hrvatska ima velikih problema sa zapošljavanjem, ovo je 34 puta više od prosječnog rasta zaposlenosti i očigledno motor za posrnulu ekonomiju.

Microsoftov sustav će generirati prihode od 2,7 milijardi kuna. Za svaku kunu koju zaradi Microsoft tvrtke iz njegova sustava će zaraditi 12,34 kuna. Zanimljivo je da je taj omjer u zapadnim zemljama jedan naprama osam, dolar zarade za Microsoft je osam dolara zarade za tvrtke iz njegova sustava.