BOJE KAO ZEMLJA

Hubble prvi put snimio egzoplanet u pravoj boji – plavoj

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 11.07.2013 23:50
  • Objavljeno 11.07.2013 u 23:50
HD-189733b egzoplanet

HD-189733b egzoplanet

Izvor: Promo fotografije / Autor: ESA

Astronomi NASA-e i ESA-e koji rade na svemirskom teleskopu Hubble danas su objavili da su po prvi put u povijesti uspjeli utvrditi pravu boju nekog egzoplaneta

Planet HD 189733b, koji kruži oko zvijezde HD 189733, udaljene 63 svjetlosne godine u zviježđu Lisice, iz blizine izgleda kobaltno plav poput naše Zemlje. Nažalost, ova boja nije odraz nekog golemog tropskog oceana već nastaje u turbulentnoj vrućoj atmosferi punoj kapi stakla koje raspršuju plavo svjetlo. Naime, planet kruži vrlo blizu matične zvijezde tako da je temperatura njegove atmosfere oko 1.000 stupnjeva Celzijusa; ondje pada kiša silicija (koji se kondenzira na oko 1300 C), a vjetrovi dosežu brzine od oko 7.000 km na sat.

HD 189733b je jedan od najbližih egzoplaneta koji, iz naše perspektive, prelaze preko diska svoje matične zvijezde.

'Ovaj su planet već dobro istražili naši i drugi stručnjaci', rekao je voditelj programa promatranja na Hubbleu Frédéric Pont sa Sveučilišta u Exeteru u Velikoj Britaniji. 'No mi smo po prvi put uspjeli izmjeriti njegovu pravu boju – možemo stvarno zamisliti kako bi planet izgledao kada bismo ga bili sposobni izravno gledati', dodao je.

U nastojanju da utvrde pravu boju planeta astronomi su izmjerili koliko se svjetlosti odražava od površine HD 189733b. Kako bi razdvojili svjetlost planeta od svjetlosti zvijezde upotrijebili su Hubbleov uređaj Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) koji je snimio zračenje sustava prije, za vrijeme i nakon što je planet prošao iza zvijezde. Kada se planet nalazio iza zvijezde, ona je privremeno zaklonila njegovo svjetlo tako da je ukupna količina svjetlosti pala. Istovremeno se promijenila i njezina boja.

'Vidjeli smo da je jačina sjaja cijelog sustava pala u plavom dijelu spektra kada je planet zašao iza zvijezde', rekao je Tom Evans s Oxforda i pojasnio: 'Iz toga smo zaključili da je planet plav jer je signal ostao konstantan u mjerenju ostalih boja.'

HD 189733b pripada klasi 'vrućih Jupitera'. Ovi veliki, relativno česti planeti po veličini su slični plinovitim divovima iz našeg sustava, međutim, kruže vrlo blizu matičnim zvijezdama.

Loading player...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!