PROJEKT WiFi4EU

Vaučere za pristupne točke za WI-Fi dobilo 11 gradova i općina iz Zadarske županije

18.12.2018 u 08:31

Bionic
Reading

Po 15 tisuća eura dobili su gradovi Benkovac, Gračac, Obrovac i Pag te općine Bibinje, Jasenice, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Ražanac, Sukošan i Sali

Čak 11 općina i gradova iz Zadarske županije našlo se među dobitnicima natječaja WIFI4EU za dobivanje vaučera za instaliranje pristupnih točaka za WI-Fi na javnim mjestima.

Bespovratna sredstva u iznosu po 15 tisuća eura dobili su gradovi Benkovac, Gračac, Obrovac i Pag te općine Bibinje, Jasenice, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Ražanac, Sukošan i Sali, pohvalila se Županija.

MALO PRIVATNOSTI

Ne želite da vas smartfon prati? Evo što možete učiniti

Pogledaj galeriju

Odabrani će vaučere moći iskoristiti za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima kao što su gradske vijećnice, knjižnice, muzeji, parkovi, trgovi i druga mjesta od javnog interesa.

Zaprimljeno više od 13.000 prijava

Europska komisija objavila je rezultate prvog poziva za podnošenje prijedloga za WiFi4EU koji je trajao od 7. do 9. studenoga. Odaziv gradova i općina bio je izuzetan, zaprimljeno je više od 13 tisuća prijava iz svih zemalja članica, od čega je 4000 prijava bilo zaprimljeno u prvih deset sekundi od otvaranja poziva.

Odabrano je 2800 gradova i općina i dodijeljeni su im vaučeri vrijedni 15.000 eura. Na raspolaganju je ukupno bilo 42 milijuna eura.

Iz Hrvatske se na natječaj prijavilo 366 gradova i općina, a njih 224 osvojili su kupone u iznosu od 15.000 eura, ukupno vrijedne 3,4 milijuna eura, navodi Županija. Među dobitnicima su općine i gradovi Generalski Stol, Drniš, Bizovac, Trnava, Rugvica, Šodolovci, Supetar, Lovas, Majur itd.

SpaceX oborio vlastiti rekord

Elon Musk nije mirovao: Pogledajte što je sve ove godine poslao u svemir

Pogledaj galeriju

Najmodernija oprema u više od 6000 općina širom EU

Europski parlament, Vijeće Europske unije i Europska komisija u svibnju 2017. postigli su politički dogovor o programu WiFi4EU i njegovom financiranju koji podržava uvođenje besplatnog  Wi-Fija za građane i posjetitelje u javnim prostorima diljem Europe, kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstvene ustanove i muzeji.

 Početni proračun tog programa iznosi 120 milijuna eura za razdoblje 2017. – 2019. Njime će se poduprijeti postavljanje najmodernije Wi-Fi opreme u središta javnog života u 6000 do 8000 općina u svim državama članicama.