STOPA OD 6.5 POSTO

Hrvatsko tržište IT usluga prati europske trendove rasta

07.09.2015 u 15:25

Bionic
Reading

Prema IDC-jevim predviđanjima očekuje se da će domaće tržište IT usluga dosegnuti vrijednost od 470 milijuna američkih dolara u 2019. godini, rastući prosječnom stopom od 6.5 posto u petogodišnjem periodu

Potrošnja na IT usluge u središnjoj i istočnoj Evropi (CEE regija) iskazala je rast u 2015. godini nakon dugotrajne stagnacije, ističu u IDC-u. Tržište IT usluga u središnjoj i istočnoj Evropi (bez Rusije) rasti će prosječnom godišnjom stopom od 4.8 posto te dosegnuti vrijednost od 11 miljardi američkih dolara u 2019. godini. Porast poslovnog samopuzdanja kod krajnjih korisnika pozitivno će utjecati na viši stupanj korištenja IT usluga u odnosu na prethodnu godinu.

Digitalna transformacija značajno će utjecati na poslovanje kompanija u CEE regiji. Sve razine unutar organizacija biti će zahvaćene; od samih poslovnih procesa, finalnih proizvoda i usluga postati će digitalizirane te više vezane uz djelokrug rada samog IT-a. Očekuje se porast upotrebe tehnologije i modela vezanih uz 3. Informatičku platformu, poput računarstva u oblaku, mobilnosti, big data analitike, društvenih mreža te sigurnosti. Većina krajnjih korisnika svjesna je dodatne vrijednosti za tvrtke koje donose novi i inovativni IT projekti, a kako bi se pronašao idealan spoj najnaprednijih tehnoloških riješenja i vrhunskih poslovnih rezultata.

‘Ovakav scenarij predstavlja izvrsnu priliku za ponuđače IT usluga da pomognu Voditeljima informatike u povezivanju njihovih tehnoloških i poslovnih ciljeva’, ističe Vladimir Kroa, IDC-ev direktor IT poslovnih usluga i rješenja za središnju i istočnu Evropu, bliski Istok i Afriku (CEMA regija). ‘Bliska suradnja s poslovnim korisnicima pomoći će ponuđačima IT usluga podići stupanj konkurentnosti na tržištu te sklapanje novih poslova’.

Inovativni projekti zamijeniti će stare poslovni strategije

395479,395153,395301,394765

Na IT trening i edukaciju otpada oko četvrtine od ukupne potrošnje na IT usluge u CEE regiji te taj segment predstavlja pouzdan izvor prihoda za tehnološke vendore i kanale distribucije, unatoč pritiscima za smanjenje tržišnih marži kod ovog tipa usluga. Nakon godina stagnacije krajnji korisnici polako odbacuju stare, obrambene poslovne strategije te više ulažu u inovativne projekte, koji podržavaju najmodernija rješenja. Projektno tržište u CEE regiji trenutno predstavlja više od polovice ukupne vrijednosti tržišta IT usluga i značajno će utjecati na daljnji rast. Tradicionalne outsourcing usluge utržile su oko 40 posto od ukupne potrošnje, rastući najviše preuzimanjem prihoda od infrastrukturnih hosting usluga, iako će u narednom razdoblju dobiti konkurenciju u vidu različitih cloud modela. U Hrvatskoj u 2014. godini projektno tržište predstavljalo je najveću podkategoriju, s udjelom većim od 50 posto, a slijede IT trening i edukacija te outsourcing.

Unutar CEE regije IT usluge nove, digitalne ere, postaju iznimno tržišno orijentirane i kompetitivne u odnosu na period od prije gospodarske krize, kako su krajnji korisnici postali oprezni i svjesni nekih možda nepotrebnih ulaganja u prošlosti. Na tržištu se pojavljuju i novi vendori, posebno na cloud tržištu, a istovremeno dolazi do raznih konsolidacija u vidu spajanja globalnih tehnoloških vendora i domaćih sistem integratora. Nadalje, privatni equity fondovi i investitori ušli su u arenu IT usluga, putem podatkovnih centara kao ulaznom tržišnom strategijom.

Na kraju svega, ipak, usluge ostaju ‘osobni’ posao, s ugovorima dogovorenim i potpisanim većinom lokalno. Unutar CEE regije postoji svega nekoliko istinskih regionalnih ponuđača, iako su lokalnni sistem integratori vrlo konkurentni tehnološkim divovima poput HP-a, IBM-a, Atosa ili Accenture-a. Vodeći ponuđači na domaćem tržištu u 2014. godini bili su Combis i Apis IT.