UPOZNAJTE I-SCOPE

Hrvatska sudjeluje u projektu boljem od Googleovog Sunroofa

20.08.2015 u 07:18

Bionic
Reading

Kao dio međunarodnog konzorcija, hrvatska tvrtka razvila je platformu pomoću koje ne samo što je moguće izračunati isplati li se postavljati solarne panele, već i mjeriti razinu buke, ali i pomoći osobama koje se slabije kreću

Kako smo već pisali, Google je ovih dana pokrenuo Sunroof, servis koji će vlasnicima kuća i drugih objekata dati informacije o tome koliko solarne energije mogu proizvesti na svom krovu, kao i koliko novca će uštedjeti instaliraju li solarne panele.

Analizira i poziciju Sunca tijekom godine (što je važno zbog insolacije i kuta pod kojim zrake padaju na panele), kao i tip naoblake te temperaturu uobičajenu za taj dio svijeta. U obzir uzima čak i sjenu koju bacaju obližnji objekti.

Za Amerikance u Bostonu, Fresnu i San Franciscu, gradovima odabranima za pilot-projekt, to je novost. Ne i za stanovnike Zagreba, Zadra i još nekoliko europskih gradova u kojima je od kraja prošle do sredine ove godine proveden međunarodni projekt i-Scope, u kojem sudjeluje i hrvatska tvrtka Geofoto.


Platforma i-Scope javno je i besplatno dostupna od prosinca 2014. na web odredištu www.iscopeproject.net. Do danas je zabilježila najmanje 43 tisuće posjeta.

Tijekom pilot-faze građani su mogli dobiti izračun godišnjeg potencijala za produkciju električne energije, troška instalacije sistema, godišnjeg povrata investicije, količine smanjene emisije ugljikovog dioksida (odnosno utjecaja na okoliš), prihoda od prodane električne energije i druge podatke.

Na temelju analize osunčanosti krovova i gubitka toplinske energije kroz termalno skeniranje izrađeni su 3D modeli gradova s prikazom disperzije energije sunca na krovištu zgrada kako bi se mogle točno procijeniti mogućnosti za uporabu solarne energije u kućanstvima.

'Sredinom ove godine predstavljena je nova verzija na hrvatskom jeziku koja pruža nove usluge', kaže Nika Jeričević, voditeljica odjela za topografske baze podataka u tvrtki Geofoto.

Solarni potencijal je usluga koja vam omogućuje pronalaženje i vizualizaciju mjesečne i godišnje karte iradijacije cijelog pilot-područja, kao i pokretanje detaljne simulacije solarnog potencijala za svaki krov posebno, što uključuje cijenu ugradnje sustava, godišnju proizvodnju, uštedu i prihode, smanjenje emisije CO i povrat ulaganja.

Uslugom Buka možete pratiti i mapirati stanje u okolišu vezano uz razinu buke. Ova usluga računa na pomoć građana, čiji pametni telefoni djeluju kao distribuirani senzori za mjerenje buke putem aplikacije NoisTube. Pojedinačna mjerenja buke ovlašteni stručnjaci mogu analizirati pomoću različitih kriterija.

Usluga Rutiranje radi kao svaka druga značajka koja će vam izračunati rutu od točke A do točke B, s jednom razlikom: usredotočena je na davanje informacija za pješake i osobe s  ograničenjima u pokretljivosti. Zahvaljujući podacima koje prikupi i-Scope, algoritam uzima u obzir obilježja koja tradicionalne usluge rutiranja ne koriste, kao što su barijere, stepenice nogostupa, nagib padine i slično.

Razvoj platforme i-Scope i triju pratećih aplikacija trajao je 24 mjeseca. U projekt su bili uključeni stručnjaci iz različitih područja: informatike, geoinformatike, fotogrametrije, kartografije, urbanog planiranja...

Za izgradnju 3D UIM-a korišten je City GML, standard OGC. Za generiranje 3D modela potrebni su prostorni podaci prikupljeni konvencionalnim fotogrametrijskim metodama ili iz točaka visoke gustoće, prikupljenih zračnim skeniranjem. Potencijalno platformu i-Scope mogu koristiti svi gradovi koji raspolažu prostornim podacima iz kojih se mogu generirati 3D modeli.


Tehnologija je testirana i evaluirana u europskim pilot-gradovima i regijama. Osim Zadra i Zagreba, testovi su obavljeni na području Beča (Austrija), Newcastlea (Ujedinjeno Kraljevstvo), Baia Mare (Rumunjska), Inđije (Srbija), Vallette (Malta) te Lazija i Tretina (Italija).

Ukupna vrijednost pilot-projekta je 4.008.208 eura, od čega je pola financirala Europska komisija, a završio je 15. srpnja ove godine. Infrastruktura platforme i-Scope, koja pruža i kreiranje 3D urbanih informacijskih modela (UIM), na kojima su izgrađene usluge pametnog grada, omogućuje i mnoge druge potencijalne usluge i mogućnosti primjene.

Kako bi partneri koji su sudjelovali u projektu vratili ulaganje, već je dogovorena monetizacija usluga preko nekoliko poslovnih modela. U Geofotu svoju platformu planiraju predstaviti i ponuditi i ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Googleov projekt Sunproof ih ne brine puno. Jeričević kaže kako mu planiraju parirati kvalitetom i točnošću prostornih podataka koji izravno utječu na kvalitetu usluge koja se temelji na 3D modelu, pa tako i uslugu izračuna solarnog potencijala pojedinog krova.