U ZADRU I ZAGREBU

Izračunajte koliko struje možete proizvesti na krovu

16.12.2014 u 12:33

Bionic
Reading

Tvrtka Geofoto poziva građane Zadra i Zagreba na izračunavanje solarnog potencijala svojih krovova za potrebe ugradnje solarnih sustava za električnu energiju

Možete to učiniti besplatno pomoću web aplikacije koju testiraju u sklopu međunarodnog projekta i-Scope, sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Nakon upisivanja adrese i odabira zgrade te željenog solarnog sustava za instalaciju, dobit ćete izračun godišnjeg potencijala za produkciju električne energije, troška instalacije sistema, godišnjeg povrata investicije, količine smanjene emisije ugljikovog dioksida (odnosno, utjecaja na okoliš), prihoda od prodane električne energije i druge podatke.

Informativni izračun pokazuje potencijalnu korist za kućanstvo koja se može ostvariti ugradnjom solarnih sustava na krovovima. Građane mole da, nakon korištenja aplikacije, ispune kratku anketu koja će omogućiti vrijednu povratnu informaciju za što kvalitetniji finalni proizvod.


'Na temelju analize osunčanosti krovova i gubitka toplinske energije kroz termalno skeniranje izrađeni su 3D modeli gradova s prikazom disperzije energije sunca na krovištu zgrada kako bi se mogle točno procijeniti mogućnosti za uporabu solarne energije u kućanstvima.

Stres-test web aplikacije koji se sada provodi na manjem području pomoći će nam da kreiramo kvalitetnije podatke za šire područje ovih gradova, a koji će biti objavljeni u finalnoj verziji aplikacije sredinom 2015. godine', pojasnila je Nika Jeričević, voditeljica projekta i-Scope u Geofotu.

Uz Grad Zagreb i Zadarsku županiju kao partnere korisnike projekta, tvrtka Geofoto tehnički je partner u projektu i-Scope koji je pokrenut u siječnju 2012. godine, dok su međunarodni tehnički partneri Graphitech (Italija), Sinergis (Italija), M.O.O.S (Njemačka), Epsilon (Grčka), Virje Universiteit Brusel (Belgija), GIStandarsds LTD (Ujedinjeno Kraljevstvo), INDECO Soft (Rumunjska), Evrogeomatica d.o.o (Srbija) i GeoSYS Limited (Malta).

Web platforma će upravi, stručnjacima i građanima pružati pametnu uslugu dizajniranu za izračun solarnog potencijala koji se može procijeniti s visokom preciznošću za svaki objekt.

Aplikacija koja se sada testira u Hrvatskoj će, osim mogućnosti iskorištavanja solarne energije, ostalim korisnicima u svijetu omogućiti i uvid u sustav ruta bez zapreka u gradovima kao potpora osobama s posebnim potrebama te izradu karte buke.

Vrijednost cijelog projekta je četiri milijuna eura (nešto više od 30 milijuna kuna) i sufinanciran sredstvima Europske unije kroz CIP-ICT, program podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao dio Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost EU