NISMO DUGO ČEKALI

Hrvati i Srbi čerupaju Liberland na Facebooku

29.04.2015 u 15:53

Bionic
Reading

Kako to obično biva kada se ima viška slobodnog vremena, uopće nije trebalo dugo čekati da se na društvenoj mreži Facebook pojave dvije sukobljene fan stranice koje za cilj imaju osloboditi hrvatski, odnosno srpski Liberland

Ako ste kojim slučajem propustili, bivši češki europarlamentarac Vit Jedlička 13. travnja proglasio je državu Liberland, kako kaže, na ničijoj zemlji između Hrvatske i Srbije. Država se prostire između Hrvatske i Srbije na zapadnoj obali Dunava, u blizini Zmajevca (Hrvatska) i Bačkog Monoštra (Srbija). Na nekim kartama i grafikonima ova zemlja zove se Gornja Siga, a meandriranje Dunava mijenja granicu između Srbije i Hrvatske.

Prema Jedličkinu mišljenju, zahvaljujući poslijeratnoj napetoj atmosferi između te dvije zemlje, nijedna od njih nema ingerenciju prema području od oko 650 hektara pa ga je on označio ničijom zemljom - Terra nullius.

To je područje teritorij oko kojeg se naša zemlja spori sa Srbijom, a proteže se na oko sedam kilometara kvadratnih. Prošlog tjedna razgovarali smo s osnivačem Liberlanda te svakako pročitajte što je poručio hrvatskim vlastima.

Nije trebalo dugo čekati i prostor Liberlanda postao je predmet spora i korisnika Facebooka. S hrvatske strane pokrenut je Front za oslobođenje hrvatskog Liberlanda, fan stranica koja želi, kako piše, zaustaviti 'stranu okupaciju hrvatskog Liberlanda', dok su Srbi odlučili za osnivanje Добровољачкoг корпусa за ослобођење србског Либерланда (Dobrovoljački korpus za oslobođenje srbskog Liberlanda), čiji je slogan 'ne damo srpski Liberland! Liberland je Srbija!'.

Liberland je prije nekog vremena dobio i službenu stranicu, a u ovoj izmišljenoj državi već djeluje nekoliko političkih, međusobno zaraćenih, opcija - Komunistička partija Liberlanda, stranka Liberland za svakoga, Slobodarska stranka Liberlanda te mnoge druge.

Bitno je napomenuti da Vit Jedlička, Čeh koji je osnovao Liberland, navodi da će od Hrvatske i Srbije tražiti da priznaju njegovu državu, a ako ste zainteresirani za državljanstvo ove novoeuropske tvorevine, znajte da, da biste dobili državljanstvo, morate ispuniti tri uvjeta - da niste nacist, da niste komunist i da nemate kriminalnu prošlost. Liberland ima svoju zastavu i grb, a već je donesen i ustav.