PREDSJEDNIK LIBERLANDA

'Tražit ću priznanje od Hrvatske i Srbije!'

16.04.2015 u 14:06

Bionic
Reading

Vit Jedlička, Čeh koji je osnovao nezavisnu državu Liberland na 'ničijoj zemlji' između Srbije i Hrvatske, za Blic kaže da je njegov cilj stvaranje društvenog uređenja poput onog u Hong Kongu i Monaku. Liberland se nalazi na obalama Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca, a površine je svega sedam četvornih kilometara

Jedlička tvrdi da je osnivanje Liberlanda provedeno uz potpuno poštivanje međunarodnog prava i da pravo na teritorij na kojem se nalazi 'njegova država' ne polažu ni Hrvatska ni Srbija, piše Blic.rs. 'Ovaj teritorij odabrali smo iz nekoliko razloga. Prvi je zato što je to geografski najbliža 'ničija zemlja'. Drugi razlog je okoliš. Uvidio sam da bi Liberland i s jedne i s druge strane bio okružen prijateljski nastrojenim ljudima, čija je kultura slična češkoj', kaže Jedlička.

U 'osnivačkom odboru države' ima sedam ljudi, s Jedličkom kao predsjednikom na čelu. Da biste dobili državljanstvo, morate ispuniti tri uvjeta: da niste nacist, da niste komunist i da nemate kriminalnu prošlost. Liberland ima svoju zastavu i grb, a već je donesen i ustav.

'Žuti dio zastave predstavlja naše libertarijansko opredjeljenje dok crna boja predstavlja znak bunta. Rijeka simbolizira Dunav, a drvo izobilje prirode koju ovaj predio ima', objašnjava Jedlička i navodi da je prekjučer bio u Liberlandu te da se uskoro vraća s potrebnom opremom i ljudstvom kako bi započeli s izgradnjom kuća.

On navodi da će Liberland zatražiti da bude priznat od svih država na svijetu, najprije od Srbije i Hrvatske, kao i da će aplicirati za članstvo u UN-u. 'Iskreno vjerujemo u porezni raj, a ne pakao koji vlada većim dijelom Europe. Cilj nove države jest da stvori društvo u kojem mogu prosperirati pošteni ljudi, kojima život neće zagorčavati nepotrebne zabrane i porezi', zaključuje Jedlička.