TEHNO RASIZAM

HP-ovo računalo ne vidi crnce

22.12.2009 u 13:23

Bionic
Reading

Da računalo može nekoga rasistički uvrijediti, na svojoj koži osjetio je Afroamerikanac Desi, kojeg softver ugrađen u HP-ovo računalo jednostavno ne doživljava, i to navodno zbog boje njegove kože

Jedan od kupaca HP-ovog računala i pratećeg softvera odlučio se javno požaliti na izvedbu proizvoda. On i njegova kolegica Wanda snimili su se kako bi pokazali u čemu je problem te objavili video na YouTube.

Kako se ispostavlja, Desi je u dodatku Face tracking, koji se isporučuje s računalom HP MediaSmart, pronašao propust, i ta to takav koji direktno vrijeđa upravo njegovu crnu boju kože. Kamo god da se pomaknuo, kamera je ostala nepomična, no čim je u kadar ušla bjeloputa Wanda, softver ju je primijetio te počeo pratiti njezino lice kamo god se pomakla.

'Moram ovo reći javno: računala Hewletta-Packarda su rasisti', kaže Desi i nestaje iz kadra smijući se, a kamera i dalje prati svaki Wandin pokret.

Iz HP-a su se o ovom problemu odlučili oglasiti na svom blogu, gdje se ispričavaju korisniku te navode da se radi o tehničkim problemima sa samom kamerom i kažu da ispituju cijelu stvar, a Desiju su poručili da se pokuša poigrati s postavkama samog softvera. Gledajući sporni video zaključujemo da se ovdje radi o dobrim uvjetima okolnog osvjetljenja i nekako sumnjamo da će mijenjanje postavki pomoći.

'Najgora stvar je što sam si kupio isto takvo računalo s kamerom za Božić', kaže Desi.