KONAČNO PROGOVORIO

Higgs saznao da je dobio Nobela od žene na ulici

11.10.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Ovogodišnji dobitnik Nobela za fiziku prof. Peter Higgs rekao je danas na konferenciji za novinare kako nije znao da je dobio nagradu sve dok mu jedna žena na ulici nije čestitala

Autor ideje o polju i bozonu koji su ponijeli njegovo ime vraćao se s ručka u Edinburghu kada je njegova bivša susjeda izašla iz automobila i prišla mu. Ona je dobru vijest saznala od svoje kćeri.

'Čestitala mi je na novosti, a ja sam pitao kakvoj novosti', rekao je škotski fizičar.

U vrijeme objave Akademije bio je na ručku gdje je pojeo tanjur dobre juhe i popio odlično pivo. Više o svemu saznao je kada je konačno stigao kući i pročitao poruke.

Na današnjoj konferenciji u Edinbourghu na pitanje novinara kako se osjeća, odgovorio je: 'Jasno, oduševljen sam i osjećam olakšanje jer je sve konačno prošlo. Dugo se čekalo na to', kazao je pojasnivši da mu je jedan stari prijatelj rekao da je bio nominiran još 1980.

'Kako su se stvari razvijale, godinama mi se činilo da neću živ dočekati eksperimentalnu potvrdu. Međutim, kada je krenuo LHC bilo je prilično jasno da će ga otkriti. Uz neke poteškoće konačno i jesu', rekao je novopečni nobelovac.

Najavio je da nagradu planira proslaviti večeras u krugu obitelji uz bocu ili dvije šampanjca.

Osamedesetčetverogodišnji fizičar danas se prvi put obratio novinarima od proglašenja nagrade u ponedjeljak. Neki su listovi objavili da se skromni znanstvenik skriva dok ne prođe medijska groznica i halabuka. U međuvremenu se nije javljao ni na mobitel.

Higgs je nagradu za teorijsko objašnjenje mehanizma zahvaljujući kojem subatomske čestice dobivaju masu podijelio s belgijskim fizičarom Francoisom Englertom.

Škotska vlada odlučila je u njegovu čast pokrenuti Higgsovu nagradu za fiziku za mlade.