OŠTRE MJERE

Hakirao videoigru, zaradio bogatstvo i završio u zatvoru

26.06.2018 u 14:05

Bionic
Reading

Kazne za varanje u videoigrama u Europi se uglavnom svode na zabranu pristupa serverima igre, blokadu profila i dolazak na crnu listu. U Južnoj Koreji stvari su puno, puno ozbiljnije

Južnokorejski programer koji je napisao program za varanje u videoigri Overwatch osuđen je na 12 mjeseci zatvora, piše PC Gamer. Aplikacija za cheatanje u popularnoj igri za više igrača zaradila mu je oko 180.000 dolara, no zbog čega je dobio zatvorsku kaznu?

Overwatch gameplay trailer

Haker je, naime, počinio kazneno djelo koje krši Zakon o promociji gejming industrije u Južnoj Koreji, kao i Zakon o zaštiti informacija i komunikacije.

Nema varanja!

Podsjetimo, dosadašnje mjere za hakiranje Overwatcha uglavnom su se svodile na uvjetnu kaznu i prilično visoke novčane globe, no povećana profitabilnost hakiranja online videoigara potakla je zakonodavce da kaznu dramatično povise. Pored 12 mjeseci zatvora, haker će dobiti i dvije godine uvjetne kazne.

novi naslovi

Pogledajte što su Sony i Nintendo predstavili na gejmerskom okupljanju E3

Pogledaj galeriju

Drakonske kazne

Južna Koreja je u 2016. kriminalizirala stvaranje i distribuciju aimbotova, programa koji igračima omogućuju automatsko ciljanje u igri, wall hackova, programa koji omogućavaju prolazak kroz zidove i niz drugih servisa za varanje u igrama. Godinu dana nakon uvođenja zakona cijena hakiranja postala je bolno visoka, a ona uključuje globu od oko 10.000 eura, te uvjetnu kaznu koje osigurava dugoročno poštivanje zakona.

  • +3
Ovo su apsolutno najbolji smartfoni za uživanje u mobilnom gejmingu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Blizzard Korea je prošle godine službeno potvrdio da se 'posvećuje stvaranju poštenog okružja za gejming te će dati sve od sebe da ga takvime održi'.