JAPANSKI PROJEKT IZ SNOVA

Grad budućnosti bit će u podmorju

  • Autor: J.D./WSJ
  • Zadnja izmjena 25.11.2014 06:56
  • Objavljeno 25.11.2014 u 06:56
Ocean SPiral

Ocean SPiral

Izvor: Screenshot / Autor: Shimizu Crop

Korporaciji Shimizu ekstravagantni projekti nisu strani, a svježe predstavljeni Ocean Spiral spada upravo u tu kategoriju. Riječ je o podmorskom gradu iz budućnosti, u kojem bi se moglo smjestiti čak pet tisuća ljudi. Kompanija tvrdi kako bi tehnologije potrebne za takvo što mogle biti spremne u svega 15 godina

'U pitanju je samo nacrt, no ciljamo na to da se razviju tehnologije koje će čovječanstvu omogućiti život u podmorju', rekao je glasnogovornik Shimizu Corpa. Kompanija je otkrila kako bi u sklopu nacrta, grad u obliku spirale sadržavao ne samo ljude željne takvog života, već i posebne istraživačke centre, koji bi pretraživali morsko dno u potrazi za resursima. Ocean Spiral, kako je nazvan konceptni grad, prema površini bi završavao sferičnom strukturom promjera 500 metara, a u dubinu bi išao kakvih tri do četiri kilometra.

Ljudi bi živjeli i u toj sferičnoj strukturi i spiralnim 'nitima' koje idu u dubinu, a ukupne duljine kakvih 15 kilometara. Resursi bi od dna grada prema gore putovali istim putem, a zahvaljujući spiralnoj arhitekturi cijela struktura bi bila zaštićena od jakih morskih struja.


Na projektu su radili istraživači sa Sveučilišta u Tokiju, japanske agencije vezane uz znanost i istraživanje podmorja i neka vladina tijela. Shimizu tvrdi kako bi se energija mogla stvarati i korištenjem temperaturnih razlika u oceanskoj vodi, a pitka voda za stanovništvo bi se proizvodila korištenjem visokog tlaka. Oko grada bi se mogle nalaziti i posebne postaje za ribolov.

Nakon što se tražene tehnologije otkriju i budu potvrđene, japanski san bi mogao biti dovršen za svega pet godina, uz procijenjeni trošak od 26 milijardi dolara. Nešto više informacija i nevjerojatnih projekata koje planiraju u Shimizuu moguće je vidjeti na ovom linku

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!