SNIMANJE U 360 STUPNJEVA

GoPro i službeno otkrio Fusion, kamericu koja 'mijenja' čak šest običnih

09.06.2017 u 14:04

Bionic
Reading

Možda im Wall Street piše epitafe, no ako je za vjerovati novinarima koji su ovih dana testirali 360 kamericu Fusion - tvrtka GoPro je zapravo življa no ikad prije

Malo tko je mogao očekivati nedavnu najavu GoProa kako ulaze u tzv. 'lifestyle' segment tržišta kamerica. Snimanje video materijala u 360 stupnjeva bogato se oglašava na svim popularnim internetskim odredištima (YouTube, Facebook i dr.), a GoPro je vrlo marljivo radio iza zatvorenih vrata. 

Čak i ta nedavna objava pružila je tek minijaturne detalje vezane uz kamericu Fusion, koju su odabrani novinari napokon mogli malo testirati tek ovih dana. Sad je poznato kudikamo više o pravcu kojim grabi GoPro, a on se uistinu više ne tiče tek akcijskih kamerica po kojima su postali poznati. 

Čelnik GoProa, Nick Woodman već je izjavio kako za Fusion zapravo preferira naziv 'lifestyle kamerice', više od dosadašnjih akcijskih kamerica kojima je Fusion iznenađujuće sličan. Kamerica je prepoznatljivog dizajna, ali uz veličinu koja odgovara dvije Hero5 Black kamerice, uz jednaku debljinu. Tu je čak i sličan zaslon s osnovnim parametrima snimanja kao kod drugih akcijskih kamerica.

Nije ovo prvi izlet GoProa u 360 svijet, ali su se do sada bili zadržali na profesionalnoj razini skupocjenim sustavom GoPro Omni (vrijednostih kakvih 5.000 dolara!). Modelom Fusion žele približiti svijet sadržaja u 360 stupnjeva širim potrošačkim masama, a postavi li se odgovarajuća cijena proizvoda, izgledno je da to mogu i ostvariti. 

GoPro tvrdi kako se filmići snimljeni kamericom Fusion u 360 stupnjeva mogu mjeriti s materijalom koji bi se mogao napraviti sa šest uobičajenih GoPro kamerica. Filmići se snimaju u razlučivosti 5,2K uz 30 sličica u sekundi. 

Ono po čem bi se ovaj proizvod mogao istaknuti u odnosu na konkurenciju je potpuno bešavno snimanje. GoPro je novinarima tek kratko dao mogućnost igranja novitetom, bez detaljnijih tehnikalija, no čini se kako Fusion može snimati sadržaj bez ružnih artefakata koji nastaju na krajnjim gornjim i donjim točkama snimki. Kakvom softversko-hardverskom magijom se bave to tek treba vidjeti. 

GoPro Fusion and QuikStories | First Look | GoPro Mountain Games 2017 Autor: Engadget

Stvari tu samo postaju još zanimljivije. Usprkos dvjema izbočenim lećama, Fusion može snimati i uobičajeni video nesferičnog formata, zahvaljujući značajki OverCapture. Ona omogućuje izvlačenje uobičajenog videa iz bilo kojeg sferičnog dijela, čime se zapravo olakšava i naknadno kadriranje video materijala. 

GoPro Fusion: Relive Reality - OverCapture Autor: GoPro

Ovo je po svoj prilici proizvod koji bi mogao iznenaditi tržište, jednom kada se na njemu pojavi. GoPro još uvijek 'dorađuje detalje oko proizvoda', no očekuje se početak prodaje u tekućoj godini.