UDAR NA INTEL

Google sprema vlastiti čip?

13.12.2013 u 19:45

Bionic
Reading

ARM je već u dobroj mjeri nagrizao Intelovu dominaciju svjetskim tržištem procesora, a čini se kako se i div internetskog pretraživanja sprema otkinuti sprema otkinuti dio kolača za sebe

Piše tako Bloomberg kako u Mountain Vieweu namjeravaju dizajnirati vlastite čipove za poslužitelje, koristeći upravo ARM-ovu tehnologiju.

Hoće li se doista u to upustiti ili samo puštaju balone kako bi postigli bolju cijenu u pregovorima s Intelom i drugim hardverašima, pitanje je. Bio bi to velik i skup izazov za Google, softversku tvrtku koja zarađuje najviše na prodaji oglasa i drugih usluga online.

Postupak osmišljavanja i izrade mogao bi potrajati i do tri godine. S druge strane, sa čipovima vlastitog dizajna mogli bi bolje prilagoditi hardver softveru i obrnuto.

Google je jedan od najvećih kupaca serverskih procesora na svijetu i peti po veličini Intelov klijent - potroše bar pola milijarde dolara (oko tri milijarde kuna) na njihove serverske procesore svake godine. Sami dizajniraju vlastite podatkovne centre. Imaju šest pogona u SAD-u, jedan u Južnoj Americi, dva u Aziji i tri u Europi.

Iz Intela su nedavno objavili kako ne očekuje značajne promjene kad su narudžbe u pitanju te kako očekuju puno od povećanih narudžbi za čipovima koji pogone poslužitelje.

ARM trenutno drži vrlo mali udio tog tržišta i traži načine kako proširiti poslovanje. AMD je nedavno najavio kako će koristiti njihove dizajne za serverske čipove.