ETO PRESEDANA

Google popušta Rusima: I druge tražilice mogu na Androide

19.04.2017 u 09:27

Bionic
Reading

Osim što će morati platiti globu, u divu u Mountain Viewa pristali su na više uvjeta koje je postavila ruska regulatorna agencija

Android jest otvoreni operativni sustav, ali Googleov Android - izdanje prisutno na velikom broju uređaja - ne nudi baš puno slobode. Googleova trgovina aplikacijama Play je najveća te vrste za Android. No, ako ju proizvođač želi predinstalirati na svoje uređaje mora se pridržavati Googleovih pravila. 

U Googleu su često koristili Play kao polugu kako bi spriječili proizvođače pri promjeni početne tražilice na mobitelima s Androidom ili u instalaciji aplikacija konkuretnih njihovima.

U kolovozu prošle godine ruske vlasti oglobile su Google sa 438 milijuna rubalja (gotovo 50 milijuna kuna) zbog toga što je ta tvrtka prisiljavala partnere na reklamu njenih usluga.

Kazna je stigla temeljem prijave koju su podnijeli iz Yandexa, najveće ruske tražilice, u kojoj su tvrdili kako se Google ogriješio o ruska pravila tržišnog natjecanja.

Google neće moći izbjeći plaćanje kazne, ali je u vansudskoj nagodbi s ruskom regulatornom agencijom pristao na popuštanje uzdi kad je Android u pitanju. 

Prema uvjetima nagodbe Google više neće inzistirati na ekskluzivnom pravu uvrštavanja svojih aplikacija na uređaje s Androidom u Rusiji, a neće niti ograničavati proizvođače koji žele predinstalirati druge tražilice i aplikacije.  Također, neće zahtjevati na tome da njegova tražilica bude jedina koja dolazi predinstalirana na Androide. Postojeći ugovori kojima to od proizvođača uređaja traži neće više biti na snazi.

Google će morati razviti i widget Chrome, koji će zamijeniti standardni widget za Googleovu tražilicu na početnim zaslonima na Androidu. Taj će widget ponuditi izbor između Googleove, Yandexove ili bilo koje druge tražilice koja potpiše komercijalni sporazum s Googleom o uvrštenju u taj izbornik.

Ugovor je potpisan na šest godina i devet mjeseci. Mogao bi poslužiti kao presedan za druge države i regulatorne agencije kojima su se tvrtke požalile zbog Googleove zlorabe dominantnog položaja. Google je zbog sličnih optužbi u sporu s Europskom unijom.

Više: Neowin