PREGLED 2016.

Znamo što ste guglali ove godine!

16.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Google je objavio godišnju listu najtraženijih pojmova, koji na temelju pretraživanja provedenih u Hrvatskoj pruža jedinstvenu perspektivu na velika događanja i najpopularnije trendove tijekom godine

Prema podacima koje smo dobili iz lokalnog ogranka Googlea, najtraženiji pojam na još uvijek najvećoj svjetskoj tražilici tijekom 2016. godine u Hrvatskoj bio je Euro 2016, potvrđujući po tko zna koji put zaluđenost Hrvata nogometom.

U otprilike isti koš možemo svrstati i osmoplasirani pojam Orange Sponsor You, korišten u promotivnoj kampanji koja je trajala tijekom Eropskog prvenstva, a tijekom koje su se navijači nadmetali u internetskom glasovanju, pokušavajući obojati Eiffelov toranj u boje nacionalne zastave.

Među prvih deset pretraga u Hrvatskoj našle su se tri igre. Pokemon Go je očekivano pri vrhu jer je ove godine zasjeo na prvo mjesto globalno najtraženijih pojmova..

No, dobro su plasirane i dvije igre koje su... Pa, dobre za ubiti vrijeme dok negdje čekate na red, recimo.

Agar.io je popularna igra za Android, iOS, web preglednike, Windowse, Linux i MacOS tijekom koje ste točka koja jede druge točke i pokušava izbjeći biti pojedena. Slither.io je slična, samo što ste umjesto točke - crv.


Među prvih deset su i kratica za Državno izborno povjerenstvo, što nije čudno za izbornu godinu te Big Brother i iPhone 7, koji i inače obično privlače veliki broj internetskih upita.

No, zanimljivo je što se među prvih deset našao eVisitor, informacijski sustav za prijavu i odjavu turista.

Deset najpopularnijih pretraga

1) Euro 2016
2) Pokemon Go
3) Agario
4) Big Brother
5) Slither.io
6) Rio 2016
7) DIP
8) Orange Sponsors You
9) eVisitor
10) iPhone 7

Među deset najtraženijih događanja najviše je sportskih. Osim Eura, tu su Olimpijske igre, rukometno prvenstvo i - latinoameričko nogometno prvenstvo Copa America.

Izbori su se probili do trećeg mjesta, Eurosong do četvrtog i tako dalje. Nama je posebno drago što se za poziciju među prvih deset izborila i kulturna manifestacija Noć muzeja

Deset događanja

1) Euro 2016
2) Rio 2016
3) Izbori 2016
4) Eurosong 2016
5) Uskrs 2016
6) Oskar 2016
7) Rukometno prvenstvo 2016
8) Copa America 2016
9) Zagreb Auto Show
10) Noć muzeja