MISTERIJA RIJEŠENA

Google ipak nije pronašao Atlantidu

06.02.2012 u 12:16

Bionic
Reading

Google Earth nadogradio je mapu koja je podigla dosta prašine i potakla brojna nagađanja o konačnom pronalasku izgubljenog grada

S dna oceana je nestao obrazac nalik mreži ulica, koje je mnoge podsjećao na potopljene gradske ulice, piše Live Science.

Google Ocean, ogranak popularne aplikacije Google Earth, prikazuje podatke prikupljene sonarom koje oceanografi koriste kako bi mapirali dno oceana.

Prema priopćenju Scripps Institution of Oceanography, institucije pri Kalifornijskom sveučilištu koja je, između ostalih, odgovorna za prikupljanje tih podataka, izvorna inačica sporne mape bila je friško razvijen prototip. Bio je visoke razlučivosti, ali i sadržavao na tisuće pogrešaka.

Studenti su zadnje tri godine pronalazili i popravljali te pogreške. Također su uključili i nove podatke koje Google koristi za stvaranje mapa podvodne topografije.

Istraživači do tih podataka dolaze korištenjem sonara - dakle, zvučnih valova koji se odbijaju od dna oceana i donose informacije o njegovom obliku. Kad Google koristi rezultate puno tih istraživanja odjednom, oni se ponekad preklapaju, pri čemu nastaju neobični mrežasti obrasci.

Upravo se to dogodilo 2009. godine, nedugo nakon što je Google Ocean pokrenut. Oka sokolova među korisnicima tog servisa primijetila su veliku mrežu na dnu oceana, koja je prilično podsjećala na ulice dobro organiziranog grada. Prostirala se više od 160 kilometara u širinu.

Nova, nadograđena mapa uklonila je preklapanja, pa je tako nestao i misteriozni obrazac. Iduća nadogradnja planirana je tijekom ove godine.