NIJE NFC, NIJE BLUETOOTH

Google će moći bežično povezivati mobitele i laptope

16.09.2013 u 22:05

Bionic
Reading

Bump ima tehnologiju koja bežično prenosi podatke između uređaja, a nije NFC. Njihovu je aplikaciju preuzelo na desetke milijuna korisnika, ali nisu uspjeli naći način kako zaraditi na tome

Osnivač i direktor Bumpa David Lieb našao se u poziciji koju vjerojatno mnogi među nama priželjkuju - u postu na blogu objavio je kako je njegovu kompaniju kupio Google.

Čime se Bump bavi? Ima set vlastitih tehnologija koje omogućuju razmjenu podataka između uređaja bežično. Jednostavno, dva mobitela se dotaknu i prijenos je obavljen. Koncept nije nov, no Bump se razlikuje po tome što ne koristi NFC, kao što je to obično slučaj.

Njegov se proces sastoji od dva dijela: aplikacije na uređaju i algoritma za povezivanje na poslužiteljima u računalnom oblaku.

Aplikacija koristi senzore ugrađene u mobitel kako bi 'osjetila' dodir i poslala informaciju o tome u cloud. Algoritam osluškuje tuckanja mobitela diljem svijeta i spaja one uređaje koji su se međusobno dodirnuli. Nakon toga treba samo preusmjeriti podatke od jednog prema drugom.

Bump, piše Verge, već ima hrpu korisnika - aplikacija je preuzeta 60 milijuna puta tijekom 2011. Unatoč tome, nisu uspjeli ostvariti prihode ili se maknuti od statusa nove aplikacije. Lani su tijekom srpnja predstavili Flock, servis za grupnu razmjenu fotografija, ali im ni to nije naročito pomoglo.

Tvrtka je prikupila nešto manje od 20 milijuna dolara (oko 118 milijuna kuna) kapitala.

Prema navodima na Liebovom blogu, i Bump i Flock ostaju do daljnjeg aktivni. Google će vjerojatno iskoristiti najbolje elemente njihove tehnologije za bežični prijenos podataka i grupno dijeljenje podataka kako bi ih ugradio u vlastite mobitele i Android.

Pogledajte kako u Bumpu zamišljaju funkcioniranje svoje aplikacije: