DA TE BOLJE VIDIM

I Google Assistant uvodi funkciju prepoznavanja lica

28.01.2019 u 11:07

Bionic
Reading

Digitalni asistent iz Googlea bi, prema nedavnom izvješću, novu značajku koja koristi funkciju prepoznavanja lica koristio za razdvajanje govornih profila, odnosno lakšeg prepoznavanja ljudi koji vrše pretragu

Tvorci operativnog sustava Android uskoro bi mogli unaprijediti glasovni sustav za personaliziranu pretragu, i to zahvaljujući kameri uređaja. Kada koristite digitalne asistente, oni se treniraju da prepoznaju vaš glas, što znači da nova značjaka koja će koristiti kameru lakše može 'prepoznati' osobu koja vrši pretragu. Zašto je pojedina osoba važna? Zato jer se pretraga formira prema zasebnim profilima, što znači da dvije osobe koje zadaju isti zadatak možda neće dobiti identičnu listu odgovora.

Značajka pod imenom Face-Match po prvi se put spominjala u sklopu Googleove bete za Google app. U kodu se, naime, nalazi poveznica na značajku Face-Match koja skenira lice kako bi pružila personalizirane rezultate. Premda to ne piše u opisu značajke, navodno ćete pomoću nje trenirati sustav da prepoznaje nekolko različitih osoba te usput pruža istu uslugu na nekoliko različitih uređaja. Vaše lice se, tim rečeno, može koristiti na nekoliko različitih uređaja. Valja naglasiti da neke kompanije zbog sigurnosnih razloga prepoznavanje biometrije namjerno čuvaju untar samo jednog uređaja.

OSLOBODITE SE TERETA

Kako maknuti predinstalirane aplikacije na Androidu?

Pogledaj galeriju

Kada stiže?

Trenutno ne znamo kada bi se nova značajka prepoznavanja lica mogla pojaviti, s time da još nije poznato hoće li se to ikad uopće desiti. Razlog zašto su svi skeptični je manjak bilo kakvih ilustracija ili infografika vezanih uz značajku. Ako stigne, velike su šanse da se to neće dogoditi uskoro.

Engadget naglašava da bi ovaj dodatak Google Assistentu pored očitih prednosti imati i jednu vrijednu pohvale: on bi zbog sustava prepoznavanja koje ne ovisi o glasovnim komandama mogao pomoći brojnim gluhim i/ili nijemim osobama koje se svakim danom koriste Googleom.