NAJNOVIJE STATISTIKE

Gejmeri vole AMD i NVidiju, a sve zajedno 'vrte' na Windowsima 10

05.04.2017 u 07:50

Bionic
Reading

Najnovija anketa vjerojatno najpopularnijeg online dućana videoigara na svijetu dala je niz zanimljivih saznanja o svijetu PC-gejminga

Koji je procesor najpopularniji? Kakve grafičke kartice najviše koriste korisnici? Koji je set za virtualnu stvarnost najrašireniji? Odgovore na ova pitanja donijele su nam najnovije statistike na Steamu, iako priznajemo da smo mnoge njih znali već odavno.

PC gejmeri očigledno vole Intel više od AMD-a s obzirom na to da njegove procesore koristi 79,68 posto korisnika. Najpopularniji procesor u ožujku bio je onaj od 2,3 Ghz do 2,69 Ghz.

Zastupljenost pojedinih grafičkih kartica malo je manje polarizirana, no i dalje jako naginje prema NVidiji koja je prisutna u 61,21 posto gejmerskih PC-ja. Konkretno, trenutačno najraširenija grafička kartica je Nvidia GeForce GTX 970, a u stopu je prati GeForce 750 Ti.

A što je s virtualnom stvarnošću? Ova vjerojatno najzanimljivija statistika ide u korist HTC Viveu koji trenutačno koristi 60,86 posto vlasnika opreme za VR na Steamu. Situacija je prošle godine, odnosno na samome početku ere virtualne stvarnosti bila puno drukčija. Oculus Rift bio je kralj virtualnog svijeta s preko 80 posto pokrivenog tržišta. Danas je, kao što smo spomenuli, situacija obrnuta.

Što se operativnog sustava tiče, najzastupljeniji je Windows 10 s DirectXom 12, u stopu ga slijede ostali operativni sustavi s DirectXom 12, a treći je najpopularniji OS, začudo, Windows Vista.

Sve ove informacije dostupne su javno u sklopu sveobuhvatne statistike Steama, a više o njoj možete pročitati ovdje.