TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

Gadgetu, popravi se!

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 30.12.2011 11:18
  • Objavljeno 30.12.2011 u 10:36
čip

čip

Izvor: Promo fotografije / Autor: Intel

Inženjeri pri Sveučilištu Illinois razvili su sustav koji elektroničkim uređajima omogućuje da sami rješavaju kvarove

Točnije, piše CNET, moći će ponovno uspostaviti prekinutu provodljivost u pokvarenim integriranim kolima za svega nekoliko mikrosekundi.

Elektronički uređaji današnjice sve su zahtjevniji, zbog čega su čipovi supergusto zbijeni i sve se manje na njih može osloniti.

Kad jedno integrirano kolo u čipu prestane funkcionirati, može za sobom povući i sam čip, pa i cijeli uređaj. A višeslojno integrirano kolo ne možete baš otvoriti tek tako.

Dosad, rješenje je bilo isto kao i za bateriju - zamjena kompletnog čipa. Kako bi zaobišli potrebu za vanjskim intervencijama i dijagnostikom (koji ne moraju biti lako dostupni, primjerice, na svemirskom brodu ili vojnom zrakoplovu), istraživači su prilagodili već postojeću tehnologiju koju su razvili za samozacjeljivanje polimerskih materijala.

Smjestili su sićušne mikrokapsule (i po deset mikrona u promjeru, višestruko tanje od vlasi ljudske kose), ispunjene tekućim metalom na podlozi od zlata, koje služi kao vodič.

Kad integrirano kolo crkne, mikrokapsule se otvaraju i u prostor gdje je nastao kratki spoj ispuštaju tekuću mješavinu galija i indija kako bi ponovno uspostavili provodljivost. Istraživačima je to uspjelo u 99 posto ispitanih slučajeva, i to tijekom razdoblja kraćeg od potrebnog za treptaj oka.

Više pojedinosti kako stvar funkcionira objavili su u stručnom članku 'Autonomic Restoration of Electrical Conductivity', objavljenom u časopisu Advanced Materials.

Tablete i pametne telefone koji se sami popravljaju vjerojatno nećemo vidjeti još koju godinu. No, jednom kad se pojave, mogli bi povećati pouzdanost uređaja koje volimo koristiti svakodnevno, ali i smanjiti količinu e-otpada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi