MODNI PHOTOSESSION

Fotosofia 8 Fashion Day

08.07.2013 u 11:42

Bionic
Reading

Pobjednici natječaja 'Fotosofia 8 FOTOmodel' uspješno su realizirali modni photosession sa seminaristima besplatnog sedmodnevnog seminara za naprednu fotografiju koji se pod vodstvom Damira Hoyke od 23. do 30. lipnja 2013. godine održao u Termama Tuhelj.

Kao i ostale aktivnosti seminara, koji se ove godine odvijao pod pokroviteljstvom Mastercarda i Epsona, ovaj je photosession koncipiran kao vjerna simulacija uvjeta na stvarnom snimanju. Seminaristi su na raspolaganju imali 20 minuta unutar kojih je trebalo snimiti modnu fotografiju čija je objava dogovorena u tiskanom mediju. Kako bi sve doista bilo kao u stvarnosti, na setu su se tako pored fotografa našli modeli, make-up artisti, stilisti i frizeri. Desetak sati snimanja prošlo je u trenu, a fotografe i ostalu ekipu dodatno su motivirale odjevne kreacije Hippy Gardena i mlade dizajnerice Jelene Aleksić, za čiju su mušku kolekciju make-up artisti dobili posebnu inspiraciju. Vlasnica modnog branda Hippy Garden, modna dizajnerica Đurđica Vorkapić, otkrila nam je da se projektu Fotosofia prilključila jer uvijek nastoji podržavati kreativni razvoj i nove ideje. Mlada dizajnerica Jelena Aleksić predstavila se muškom odjećom futurističkih linija za koju smatra da je izazov za fotografiranje jer nije tipična.

Pred objektivima Hoykinih seminarista našli su se Sandra Šerbec, Matea Sušac, Matko Parun i Juro Jakovljević, za make up su zadužene bile Irena Herceg Gojić, Katarina Baković, Romana Poropat i Romana Tralić, za styling Monika Hršak, Ivana Pavić i Doris Fatur, a frizure je oblikovala Ana Marija Hota.

'Najveća vrijednost Fashion Daya Fotosofije 8 zapravo nisu profesionalne fotografije koje sam dobila na raspolaganje. Prije svega, to su divna poznanstva i nezaboravno iskustvo koje mi je otvorilo mnoga druga vrata u ovom poslu. Iza fotografija koje smo snimili kriju se sati druženja, smijeha i rada s cijelim timom fotografa, vizažista, frizera te ostalih sudionika,' ispričala je svoje dojmove sa snimanja Matea Sušac, a njezino mišljenje dijeli i stilistica Ivana Pavić. 'Najviše me se dojmilo to što smo svi bili okupljeni u svrhu ostvarivanja istog cilja i što svi imamo strast za modom i fotografijom. Kada je tako, čini ti se da ljude s kojima se znaš jedan dan zapravo poznaješ godinama' ispričala je Ivana.

Unatoč cjelodnevnom angažmanu, snimanja su protekla pod budim okom Damira Hoyke koji kaže kako je modni photosession tema koju većina seminarista dočekuje s ugodnom tremom jer im je to prvo ozbiljnije snimanje u tom žanru. 'Osim nadogradnje iskustva, fotografi i svi sudionici modnog photosessiona dobili su niz fotografija za svoj book, a poneki i prvu medijsku objavu njihovog rada. No, ponijeli su i nešto čiji će učinak osjećati još dugo nakon Fotosofije - niz poznanstava koja su se svim dosadašnjim sudionicima pokazala vrijedna u nastavku bavljenja modnom i portretnom fotografijom.' dodao je Hoyka koji za iduću godinu najavljuje peti 'Fotosofia Fotomodel' natječaj.