ODRŽIVO RAČUNARSTVO

[FOTO/VIDEO] Dell predstavio koncept Luna: Popravljivi laptop bez vijaka kojeg možete rastaviti u nekoliko sekundi

16.12.2022 u 12:36

Bionic
Reading

Nov koncept iz Della korisniku omogućava da komponente prijenosnika mijenja na sličan način kako bi u prosječnom mobilnom telefonu promijenio SIM karticu

Dell nas je prošle godine zaintrigirao konceptom Luna, pokušajem da napravi održivo prijenosno računalo s manje vijaka koristeći komponente koje se mogu lakše nadograditi i reciklirati. Luna je na neki način osvježenje usporedno sa hrpom ultraprijenosnika koji mogućnost lakog popravka nadomještaju tankim profilom. Dell ove godine ovu ideju gura korak dalje.

Najnovija iteracija uređaja Luna može se u potpunosti rastaviti za oko 30 sekundi uz pomoć samo alata za utiskivanje - nema kabela koje morate razvlačiti niti vijaka koji će vam pasti pod stol.

Na koji točno način Dellu ovo polazi za rukom? Razvojem kompletno modularnog dizajna u kojem se svaka komponenta može 'ukliknuti' u mjesto s puno manje muke. Također valja naglasiti da nije riječ o marketinškom napuhavanju - kao što je vidljivo iz videa, predstavniku Della ne treba puno da rastavi uređaj. Nakon otključavanja tipkovnice alatom za utiskivanje maknuo je dva zvučnika, bateriju, procesorski ventilator i tanku matičnu ploču. Micanje ekrana također nije predstavljalo problem nakon otključavanja centralnog bezela računala.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dell

Nakon što se sve ponovno složi, kocept Luna izgleda kao Dellov prosječan 13-inčni laptop, bez ikakvih naznaka da ispod poklopca skriva pravu malu revoluciju. Dellov spin na održivost ovaj je put puno jasniji. Dok su dosadašnji koncepti tražili dosta tehničkog manevriranja, mijenjanje komponenti kod ovog računala izgleda više sliči na mijenjanje SIM kartice u smartfonu.

Nov Luna laptop također ima mjesta za CPU ventilator, što mu dozvoljava da u sebi ima jače procesore. Dell je surađivao sa mikro-tvornicom dok je razvijao koncept, što im je dozvolilo da automatiziraju koncept sasatavljanja i rastavljanja dijelova laptopa. Proces također uključuje testiranej pojedinih komponenti - na koncu, lako je zamisliti da neki aspekti računala imaju puno manje 'posla' od drugih. Ako laptop koristite na stolu s vanjskom tipkovnicom, njegova ugrađena tipkovnica vjerojatno će trajati puno dulje.

  • +4
Dell Luna Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dell

Premda postoje iznimno male šanse da ćemo laptop poput Dell Lune uskoro vidjeti na tržištu, njegovo postojanje bi moglo utjecati na način na koji Dell dizajnira buduće sustave. Kompanija također koristi druge planove na koje u prvi plan gura inicijativu za održivost, poput dramatičnog smanjenja otpada koje stvara pakiranje ili istraživanja korištenja materijala za reciklažu iz nekih PC kućišta.