UPORNOST SE ISPLATI

[FOTO] Uspjelo mu je: Rover Perseverance uspješno je sakupio uzorak marsovskog tla

07.09.2021 u 09:35

Bionic
Reading

Nakon prvog neuspješnog pokušaja, marsovski rover uspješno je odradio operaciju sakupljanja uzoraka tla, pripremivši spremnik za buduću misiju koja bi, uz malo sreće, do Crvenog planeta trebala stići između 2026. i 2029.

NASA ima razlog za slavlje. Nakon što je nedavno neuspješno pokušala sakupiti uzorak Marsovog tla pomoću sofisticirane robotske ruke priključene na rover Perseverance, svemirska agencija je vozilo pomakla, obavila operaciju i više puta snimila ampulu ne bi li bila apsolutno sigurna da je operacija obavljena uspješno.

Komadić tla tajnovitog kratera Jezero tako se pronašao u sigurnom zagrljaju malenog spremnika gdje će, nakon što ga Perseverance ostavi na tlu, zajedno s drugim uzorcima pričekati nešto manje od deset godina kako bi ga sakupila druga misija čiji će zadatak, među ostalim, biti donošenje uzoraka nazad na Zemlju.

Slike uzorka razotkrivaju sedimentalnu stijenu boje hrđe koja možda indicira na prisutost željeza i drugih tvari koje su se tamo našle zahvaljujući nekadašnjoj prisutnosti vode, kaže Stevern Ruff, planetarni geolo sa Državnog sveučilišta u Arizoni.

Jedini problem sa cijelom pričom je taj što rover kojeg će na Mars morati poslati koordinirana misija NASA-e i ESA-e još nije ni dizajniran. Uz optimističnu notu, napominje Engadget, misija sakupljanja uzoraka bit će pokrenuta 2026., dok će na Mars sletjeti oko 2028. Uzorci će, tim rečeno, na Zemlju vjerojatno doći tek tijekom radnih godina idućeg desetljeća.