TEHNO SAVJETI

[FOTO] Računalo vam se stalno 'ruši'? Ovo bi mogli biti uzroci i moguća rješenja problema

19.09.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Bilo da koristite Windowse, macOS ili neku od distribucija Linuxa, računalo vam se ponekad 'smrznulo' ili 'srušilo', a razlozi tome mogu biti raznovrsni. U nastavku donosimo neke od najčešćih uzroka problema u njihovom radu

Uzroci problema u radu računala mogu biti dvojaki - softverski ili hardverski. Nekad se radi o cijelom nizu problema koji nisu uzrokovani jednim razlogom, a u nastavku ćemo pobrojati najčešće uzroke rušenja računala.

Neka od komponenti nije postavljena kako treba

Bilo da govorimo o RAM-u, tvrdom disku, procesoru ili grafičkoj kartici, ako komponenta nije pravilno spojena ili smještena u svoj utor, vjerojatni su problemi u radu računala.

U takvim slučajevima, ako niste vični popravljanju računalnih komponenti, potražite savjet nekog stručnijeg, no možda se ustvari radi o tome da vam utičnica kojom je računalo spojeno na strujnu mrežu nije dobro uzemljena ili sam strujni kabel nije dobro utaknut u njega.

Prekomjerno zagrijavanje zna dovesti do rušenja računala

Stvar je prilično jednostavna - ako se računalo pregrije, ono će se ugasiti iz sigurnosnih razloga. Da ne postoji takav oblik zaštite prilikom prekomjernog zagrijavanja, moglo bi doći do trajnog oštećenja neke od komponenti.

Pod pretpostavkom da vam je konfiguracija pravilno složena, odnosno da je protok zraka unutar kućišta proveden na odgovarajući način, ako vam se računalo stalno ruši - uzrok može ležati u prašini koja onemogućuje ulazak zraka. Provjerite otvore svih ventilatora računala te uklonite prašinu, a dodatnu pažnju tome trebaju posvetiti vlasnici računala koji imaju kućne ljubimce.

Računalo vam se ruši zbog tvrdog diska ili SDD komponente

Bilo da koristite klasični tvrdi disk ili SDD, oni bi mogli biti uzrok rušenja računala. Kod tvrdog diska moglo bi se raditi o mehaničkom problemu samog pogona diska dok bi kod SDD-a uzrok mogao biti u oscilaciji strujnog napona ili činjenici da se komponenta ne napaja s dovoljno struje.

Ono što u takvom slučaju možete učiniti je zamijeniti kablove ili sam HDD ili SDD.

Koristite stari hardver s novim softverom

Prastari USB stick ili vanjski disk, printer iz prošlog stoljeća ili grafička kartica koja je bila vrh ponude kada je izašla prva verzija igre Doom mogli bi biti razlog za rušenje vašeg računalnog sustava.

U većini slučajeva softver koji će pokušati pokrenuti hardver neće se uspjeti učitati, ali u nekim scenarijima može doći i do kvara cijelog računala. Ne preostaje vam ništa drugo nego nadograditi konfiguraciju novijim komponentama.

Neispravan hardver uzrok je rušenja računala

Oštećena računalna komponenta, koja naizgled radi, mogla bi biti uzrok rušenja računala. Bez obzira javlja li ono da je sve u redu te eventualne svjetlosne oznake na hardveru sugeriraju da komponenta radi, ako je oštećena - računalo će se iz sigurnosnih razloga preventivno ugasiti.

Ono što možete pokušati učiniti u takvim slučajevima je uklanjati dio po dio hardvera koji ste nedavno spojili u sustav kako biste detektirali koja komponenta ima problema u radu.

Malware, spyware, ransomware... konstantno vam ruše računalo

Softverske računalne napasti danas dolaze u nevjerojatnom broju vrsta te često mogu biti izuzetno naporan uzrok problema u svakodnevnom radu računala. Bila da koristite Windowse, macOS ili neki od Linuxa, malware vreba vaše računalo i može biti uzrok brojnih problema.

Nažalost, ako sami niste vični detekciji takvog problema, morat ćete se savjetovati s nekim stručnijim.

Provjerite stanje s driverima

Stvar je jednostavna - pogrešni ili stari upravljački programi (driveri) određenog hardvera mogu biti uzrok rušenja sustava.

Kad god vas Windowsi, macOS ili Linux upozore da postoji nova verzija nekog upravljačkog programa, momentalno je instalirajte jer je proizvođač s razlogom, tj. zbog njihove zastarjelosti, omogućio nadogradnju, donosi Make use of.