TRAŽE PARTNERA

FBI hoće podatke s društvenih mreža, Facebooku bi to mogao biti problem

09.08.2019 u 12:47

Bionic
Reading

Objavljen je javni poziv za ponude kojim FBI traži partnera s alatima kojima će prikupljati podatke s društvenih mreža ne bi li pravovremeno otkrili i reagirali na prijetnje

Američka savezna agencija FBI u potrazi je za partnerima s kojima će prikupljati podatke s korisničkih profila na društvenim medijima. To bi ih moglo dovesti u sukob s Facebookom, u kojem su pristali izraditi novu politiku zaštite privatnosti u sklopu nagodbe s agencijom Federal Trade Commission, vrijedne pet milijardi američkih dolara.

TEHNO SAVJETI

Incidenti su sve češći: Ovih pet načina za zaštitu smartfona od hakera morate znati

Pogledaj galeriju

Poziv za ponude objavljen 8. kolovoza otkrio je kako u FBI-ju traže tvrtku koja će im pomoći u prikupljanu javno dostupnih podataka kako bi 'proaktivno identificirali i reaktivno pratili prijetnje Sjedinjenim Državama i njihovim interesima'. Pritom bi trebalo zaštititi privatnost korisnika i građanske slobode, naveli su.

U pozivu su poimence spomenuti Twitter, Facebook i Instagram, ali se odnosi i na druge društvene mreže. Traži se tvrtka koja će omogućiti da u gotovo stvarnom vremenu prate razmjenu informacija na tim platformama kako bi 'dobili najsvježije informacije dostupne za provedbu zakona i obavještajnih djelatnosti'.

Facebooku bi to moglo stvoriti probleme jer su FTC-u obećali izraditi novi program sigurnog upravljanja i pohranjivanja podataka koji bi trebao biti stroži od sadašnjih pravila i smjernica, piše Digital Trends.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je, nakon masovnih ubojstava u El Pasu i Daytonu, pozvao na bolje korištenje društvenih mreža pri otkrivanju i pravovremenom zaustavljanju masovnih ubojica.