GREŠKA U SUSTAVU

Facebook zloćudnima proglasio i neke legitimne aplikacije

16.08.2013 u 12:01

Bionic
Reading

Zbog greške u Facebookovom automatskom sustavu za prepoznavanje malicioznog koda, tisuće legitimnih aplikacija označene su kao zloćudne

Facebook je krenuo u borbu protiv zloćudnih aplikacija koje su se nakotile na toj društvenoj mreži. No u postupku rješavanja 'smeća' nastradale su i neke legitimne aplikacije.

Kako piše PCWorld, Facebook je za 'čišćenje' koristio automatski sustav koji identificira i neutralizira zloćudne aplikacije. Identifikacija se odvija pomoću prepoznavanja zloćudnog koda, uspoređivanja tog koda s kodom pojedinih aplikacija i potom neutralizacije aplikacije.

'To obično uzrokuje neutralizaciju tisuća zloćudnih aplikacija i poboljšava sposobnosti sustava da identificira slične napade u budućnosti', zapisao je Facebookov inženjer Eugen Zarakhovsky.

No zbog greške u sustavu, neutralizirane su i brojne aplikacije koje nisu opasne.

'Kada smo otkrili tu pogrešku, odmah smo zaustavili proces i započeli s restauracijom', napisao je Zarakhovsky te dodao kako je cijeli proces trajao nešto dulje no što je očekivano zbog samog broja aplikacija koje su se našle na udaru.

Iz Facebooka su poručili kako namjeravaju poboljšati automatski sustav i dodatni provjeru pronađenih sumnjivih aplikacija, kako bi biti sigurni da su te aplikacije zaista zloćudne.

Dok se to ne dogodi, developerima će se događati da im Facebookov automatski sustav blokira aplikaciju jer sumnja u njezinu ispravnost.