KONFERENCIJA F8

Facebook unosi značajne promjene na internet

22.04.2010 u 10:01

Bionic
Reading

Prvi čovjek Facebooka Mark Zuckerberg na jučer održanoj konferenciji F8 u San Franciscu najavio je neke značajne promjene servisa koje će donijeti promjene i na drugim web stranicama koje se koriste dijelovima ovog servisa

Kako je u svom govoru naglasio Mark Zuckerberg, 'internet se upravo nalazi na velikoj prekretnici. Većina internetskih sadržaja ne sadrži 'društvenu' komponentu, no mi se nadamo da ćemo to promijeniti'.

Pojednostavljeno, Facebook predstavlja jednostavniji sustav nazvan OpenGraph koji će vlasnicima drugih web stranica omogućiti da sadržaje serviraju ovisno o navikama i preferencijama pojedinih korisnika. Posjeti li korisnik nego web odredište koje se koristi ovim sustavom, a pod uvjetom da je korisnik Facebooka, sadržaji koji će mu se prikazati tematski će biti vezani uz njegove ostale interese.

Na primjer, posjeti li korisnik neku web stranicu za slušanje glazbe, bez njegove intervencije započet će reprodukcija glazbe njegove omiljene grupe.

Kako bi ovo omogućio, Facebook će vlasnicima stranica dopustiti detaljan uvid u osobne podatke pojedinog korisnika, što je, vjerujemo, stavka koja se malo kome sviđa.

Još jedna najavljena suradnja na konferenciji F8 je ona s Microsoftom. Kompanije pokreću servis nazvan Docs.com koji omogućuje korisnicima postavljanje, razmjenu i kolaboraciju datoteka iz uredskog paketa Microsoft Office.

Bilo kako bilo, teško da će se diljenje korisničke privatnosti na internetu šakom i kapom svidjeti korisnicima, a sasvim sigurno će na ovu vijest reagirati i borci za zaštitu korisničke privatnosti. Na svakom od nas je da odlučimo – koristiti Facebook ili ne.