DRUŠTVENE MREŽE

Facebook američkoj poreznoj upravi duguje pravo bogatstvo, a razlog je podružnica u Irskoj

21.02.2020 u 14:31

Bionic
Reading

Američka porezna uprava tvrdi da je društvena mreža podcijenila intelektualno vlasništvo koje je podružnici prodala 2010.

Facebook se nalazi pred još jednom tužbom - ovog puta sa strane američkih poreznika koji tvrde da je društvena mreža državi ostala dužna više od 9 milijardi dolara u neplaćenim porezima, nakon što je prebacila profit u svoju irsku podružnicu.

Planirana ušteda ili?

Suđenje koje je početkom tjedna počelo u San Franciscu nalaže da je Facebook podcijenio vrijednost intelektualnog vlasništva kojeg je 2010. prodao irskoj podružnici, prenosi Reuters. Sud trenutno očekuje svjedočenje Andrewa Boswortha, Facevbookovog voditelja odjela za hardver i Mikea Schroepfera, voditelja sektora tehnologije. Parnica bi trebala trajati tri do četiri tjedna.

Podsjetimo, Facebook i druge velike tehno kompanije poput Amazona i Googlea već su neko vrijeme pod pritiskom zbog neplaćanja dijela poreza. Iska se među mnogima smatra vrlo popularnom poreznom oazom zbog niskih poreznih stopa.

Uglavnom, Facebookove podružnice plaćaju tantrijeme matičnoj kompaniji i to za korištenje imena i pružanja usluga platforme europskim korisnicima. Facebook Ireland je tako u razdoblju između 2010. i 2016. platio Facebooku više od 14 milijardi dolara u tantrijemima i drugim isplatama.

Facebook odgovara na optužbe

Facebook je svojoj međunarodnoj ekspanziji dodijelio nisku vrijednost prije primarne emisije dionica (IPO) i razvijanja brojnih profitabilnih reklamnih proizvoda, prenosi novinska agencija.

'Ovo suđenje se tiče transakcija koje su napravljene 2010. kada Facebook nije zarađivao na mobilnim reklamama, dok je njegovo međunarodno poslovanje bilo u ranim stadijima razvoja te dok su njegovi mobilni proizvodi još bili u eksperimentalnom stadiju' komentirao je voditelj komunikacija Facebooka. 'Naše poslovanje je prošlo kroz nekoliko dobrih i loših stadija prije nego što smo ga profilirali tijekom godina istraživanja i razvoja. Veselimo se predstavljanju naše strane priče i završenju ove višegodišnje rasprave'.