PRIRODA I DRUŠTVO

Evo zašto NASA želi da smartfon usmjerite prema krošnjama drveća

20.04.2019 u 08:09

Bionic
Reading

Aplikacija iz NASA-e dugim proljetnim šetnjama kroz prirodu daje potpuno novi znanstveno opravdani smisao

NASA bi vas molila za jednu dobru fotografiju stabla. Razlog? Njihov satelit ICESat-2 mjeri visinu stabala iz orbite, a NASA je razvila specijalni alat za civilne znanstvenike kojim će provjeriti veličinu stabala sa zemlje. Sve što vam treba je smartfon, aplikacija, metar za mjerenje i stablo.

ICESat-2 satelit lansiran je u rujnu prošle godine, a na sebi ima mjerni instrument ATLAS koji prema površini Zemlje svake sekunde ispucava 60.000 pulseva svjetla. 'Radi se o, da pojednostavimo, laseru u svemiru' rekao je Tom Neumann, znanstvenik koji radi na projektu ICESat-1. Mjerenjem pozicije satelita, kuta snimanja i vremena koje mu je potrebno da pošalje laserske zrake i da se one vrate k njemu - znanstvenici mogu izračunati visinu ledenog pokrova, leda na tlu, oceana, slatkovodnih tijela te naravno - stabala. Poznavanje visine stabala može pomoći znanstvenicima da procijene zdravlje šuma i količinu ugljičnog dioksida kojeg može upiti.

Neumann kaže da je veliko pitanje koliko su mjerenja pomoću satelita precizna i tu traži baš vašu pomoć. Kako bi provjerio da je mjerenje točno, Neumann (i kolege) trebaju potvrdu s tla. 'Ono što možete zatražiti od svakoga je da izađe ispred kuće noseći smartfon, učita našu aplikaciju GLOBE Observer (iOS, Android) i napravi nekoliko mjerenja koja bi nam i te kako mogla pomoći'.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju

Nakon što skinete aplikaciju, moći ćete birati različite alate pomoću kojih ćete moći snimati oblake, ponašanje komaraca i krajobraz koji vas okružuje. Također postoji alat za mjerenje stabala pod imenom GLOBE Trees. Kada ga ptvi put otvorite, pokazat će vam uputstva za kalibraciju i mjerenje visine stabala. Tutorial će vam pomoći 'Izabrati stablo' koje treba biti visoko i ne smije biti slomljeno. Nakon što ste ga izabrali, držat ćete telefon ispred sebe pod kutem te pomoći aplikaciji da uz izbrojane korake do stabla utemelji koliko je ono točno visoko.