IZBACITE GA IZ SOBE

Evo zašto mobitel nikako ne smijete držati kraj kreveta

djevojka žena mobitel spavanje

djevojka žena mobitel spavanje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Idući put kad vam san neće na oči, a mozak odbija prestati vrtjeti sastanke koji vas čekaju idući dan i nastoji se istovremeno sjetiti jeste li zaključali auto ili niste, rješenje bi moglo biti jednostavno - izbacite mobitel iz spavaće sobe

Prema istraživanju koje je proveo Ocom, osam od deset Britanaca drži mobitel noću uz sebe, a polovica ga koristi kao budilicu. Za pretpostaviti je da i kod nas u Hrvatskoj slika nije radikalno drukčija.


Stručnjaci su zabrinuti zbog učinka koji to ima na nas. U najmanju ruku, čini nas pobuđenima pa je vjerojatnije da će nam omesti spavanje i da nećemo dobiti okrepu u vidu sna koja nam je potrebna. No mogao bi potaknuti i nesanicu te druge zdravstvene probleme, poput vrtoglavice i glavobolje.

Glavni je problem svjetlo koje proizvode, naročito ono koje dolazi s pametnih telefona. Ono ometa prirodni ritam tijela pa više ne zna kad je vrijeme za počinak.

Usto, u sebi ima veliki udio plave boje, koja je poticajna za mozak i može dovesti do nesanice. Slično je i s televizorima, ali njih ne držimo tako blizu očima.

Obavijesti i vibracije mobitela također mogu poremetiti normalan ciklus spavanja. Ne znamo je li u pitanju nešto važno ili nije, ali svejedno provjeravamo, nakon čega se lako može dogoditi da više nećemo moći zaspati. A i teže nam se opustiti.

Pitanje je i kakav učinak ima signal mobitela na nas tijekom spavanja. Elektromagnetsko zračenje može, pokazalo se, imati utjecaj na električnu aktivnost mozga tijekom spavanja. U nekim istraživanjima ispitanici su teže zaspali i kraće vrijeme proveli u najdubljem snu ako bi bili izloženi EM zračenju tog tipa.

Stoga stručnjaci preporučuju spavanje bez elektroničkih uređaja u prostoriji. Ostavite mobitele u dnevnom boravku, kuhinji ili nekoj drugoj prostoriji. Ako možete, isključite ih, piše Daily Mail

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!