DOBRO BI DOŠLO

Evo za što još trebamo opciju 'undo'

03.07.2015 u 15:35

Bionic
Reading

Google je napokon uveo 'Undo Send' kao standardnu značajku Gmaila, što će nas poštedjeti bar nekih neugodnih situacija u kojima slučajno pošaljemo e-mail krivoj osobi, prekasno primijetimo tipfeler... Za što bi još bila korisna?

U takvim situacijama 'Undo Send' pruža nekoliko dragocjenih sekundi za predomišljanje. Ne čini se kao puno, ali i te kako je dovoljno i korisno, uspijete li reagirati dovoljno brzo.

Slična bi mogućnost bila dragocjena i u brojnim drugim situacijama. Evo nekoliko primjera.

SMS-ovi nastali u pijanom stanju
Znamo da nije pametno pisati i slati SMS-ove pod prekomjernim utjecajem alkohola. Koga to bar jednom nije dovelo u neugodnu situaciju? Pa ipak, svejedno to radimo. Nekoliko sekundi tijekom kojih se možemo predomisliti vjerojatno ne bi bilo dovoljno - trebamo opciju odgođenog slanja, koja će nam omogućiti brisanje idućeg dana, kad smo trijezni (ili mamurni), tako da ljigave poruke bivšoj ili prijeteće bivšem ipak ne napuste naše mobitele.


Kad smo već kod toga, ne bi bilo loše ni kad bismo mogli obrisati fotografije koje su naši prijatelji objavili na Facebooku nakon pijane noći. Nije baš sve za svačije oči, zar ne?

Kazne za prebrzu vožnju
Ne bi li bilo sjajno kad bi - umjesto novčane kazne i oduzimanja dozvole - mogli samo reći 'Ups. Moj bed. Neću nikad više.' i poništiti rizičnu vožnju. Možda nas Googleova autonomna vozila odvezu u svijet u kojem o tome uopće nećemo morati niti razmišljati?

Tetovaže
E, to je startup koji bi voljeli vidjeti - nano-tetovaže koje nestaju ili mijenjaju oblik kad i kako poželimo.

Prejedanje
U nekim situacijama - za Uskrs ili Božić, recimo - zbilja je teško obuzdati se kad je hrana u pitanju. Pretjerivanje u hrani može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i smrti. Funkcija 'Poništi žderanje' dobro bi došla. No, zasad ćemo se morati osloniti na pametne pojaseve koji nam kažu kad smo pretjerali.


Poziv na spoj
Kad prvi izlazak s osobom za koju smo zainteresirani prođe dobro, nema problema. Ali, kad se zbog loše procjene ili drugog razloga pretvori u malu katastrofu, bilo bi sjajno kad bi ga mogli jednostavno obrisati.

Izazovi vodstva
Dali ste glas političaru koji se pokazao potpuno nesposobnim? Zvuči poznato? Kako bi bilo kad bi taj glas mogli povući u bilo kojem trenutku? Možda bi tada malo bolje promislili što i kako će napraviti.

Star Wars Episode I: The Phantom Menace
Ne znamo za vas, ali nama je gledanje prvog dijela svemirske sage Georgea Lucasa i dan-danas gotovo potpuno beskoristan gubitak vremena, od Jar-Jar Binksa pa dalje. Kamo sreće da ga možemo obrisati i zamijeniti boljim filmom.

Bojanje kose
Obojati kosu u ljubičasto ili kričavo zeleno za ljeto čini se dobrom idejom, naročito ako ste dovoljno popili. Ishod zahvata često ne donosi istu razinu oduševljenja, a boja ne ide tako lako dolje. Instant 'Undo' bio bi genijalan, ali bi vjerojatno i izludio frizere.

Više:Daily Life