UMJESTO ZA WHATSAPP

Evo na što je još Facebook mogao utući 19 milijardi

20.02.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Facebook je iznenadio cijeli svijet kupovinom aplikacije za komuniciranje mobitelima WhatsApp za 16 milijardi američkih dolara (zapravo 19, računaju li se dodatne tri milijarde u četiri godine nakon dovršetka kupovine). Međutim lako se upitati - što je Facebook sve mogao učiniti s toliko novca?

Kako je osnivač najveće društvene mreže na svijetu rekao povodom kupovine, ovaj potez će im omogućiti povezivanje još više ljudi u svijetu. Ipak, mnogi smatraju kako je Facebook mogao i pametnije utući sav taj novac, od čega su četiri milijarde američkih dolara u gotovini te 12 milijardi u dionicama. Podsjetimo, konkurentni Viber je prodan japanskom gigantu za nešto manje od milijarde (!).

Vjerovali ili ne, Facebook je mogao platiti gotovo cijeli budžet NASA-e za 2014. ako se ne računaju dodatne tri milijarde troškova nakon kupovine WhatsAppa. Budžet ove agencije kojoj se već neko vrijeme smanjuju sredstva namijenjena istraživanju svemira i razvoju novih tehnologija za 2014. iznosi 'astronomskih' 17,6 milijardi američkih dolara. S druge strane, teško da bi Facebook mogao profitirati tim potezom - istraživanje i razvoj novih tehnologija teško može poslužiti za izradu i prodaju oglasa.

Facebook bi mogao kupiti i 64 Washington Posta. Naime u kolovozu prošle godine Jeff Bezos je kupio te novine za 250 milijuna američkih dolara. Tada se to činilo mnogo, što nas dovodi i do sljedećeg 'natjecatelja'.

Facebook je platio WhatsApp onoliko koliko koštaju gotovo dva Skypea. Microsoft je ovu komunikacijsku mrežu kupio 2011. za osam i pol milijardi američkih dolara, što su mnogi ocijenili suludim potezom. Mjehur se za sada nije ispuhao, a Facebook je postavio novi rekord.

Ako se uhvatimo (posrnulih) mobilnih proizvođača, Facebook je mogao kupiti pet i pol Motorola. Lenovo je od Googlea otkupio ovog proizvođača za nešto manje od tri milijarde američkih dolara u siječnju. Mogao je kupiti i više od dva Nokijina odjela za mobitele. Microsoft je kompanijin segment proizvodnje i razvoja mobilnih uređaja kupio za 7,17 milijardi.

Mark Zuckerberg je mogao ugrabiti i 64 leta Virgin Galacticom u svemir. S nešto 'nižeg' gledišta, Facebook je mogao plaćati sve zaposlenike Bijele kuće i američkog Senata pune 172 godine