TEHNO SAVJET

Evo kako izvući najbolje iz novog televizora

12.10.2017 u 09:44

Bionic
Reading

Postavljanje novog televizora složenije je od vađenja uređaja iz kutije i spajanja na struju. Pravi znalci znaju izabrati kvalitetne dodatke i iz novog TV-a izvući apsolutni maksimum

Kupili ste novi skupi TV i blagog pojma nemate što dalje? Ne brinite! Provest ćemo vas kroz sve korake koje trebate poduzeti prije postavljanja i pri postavljanju novog TV-a - od HDMI kablova do postavki same slike.

Što je s dijagonalom? Kolika je optimalna udaljenost TV-a od gledatelja?

Postoje kalkulatori online koji vam mogu pomoći odrediti pravu udaljenost. Ako vam se ne da time baviti, pomnožite duljinu dijagonale televizora izraženu u inčima s 0,84. To će vam dati idealnu udaljenost u inčima, koju trebate pomnožiti s 2,54 kako biste dobili razdaljinu u centimetrima. 

Na primjer, televizor dijagonale 55 inča trebate gledati s udaljenosti od oko dva metra (točnije, 117 centimetara). Možete za izračun upotrijebiti i kalkulator na pametnom telefonu koji vam je obično pri ruci.

Imajte na umu to da taj izračun nije savršen. Za velike ekrane, poput 80-inčnih (203 cm), trebali biste sjediti na udaljenosti od oko dva i pol metra, što većini nas nije izvedivo.

Gdje staviti TV?

Prva stvar koju se morate zapitati je gdje uopće montirati TV. Ako ga planirate postaviti na zid, trebat će vam rješenje za skrivanje kablova. Najbolja stvar koju možete napraviti je sabrati ih kroz vodilicu sve od tla do mjesta gdje držite TV. Ako raspolažete tim luksuzom, provedite ih kroz sam zid.

Ako TV planirate postaviti na regal, predlažemo da ga na neki način učvrstite kako ga ne biste slučajno prevrnuli. Ako uređaj pogodi odlutali jastuk ili dječja igračka, sigurnosna traka izvrsno je rješenje. Traka se montira tako da jedan dio učvrstite za TV, a drugi za namještaj ili zid. Radi se o relativno jednostavnom rješenju koje bi vam moglo uštedjeti puno novca - pogotovo ako imate malu djecu.

Konačno, ako ga već nemate, predlažemo kupnju utičnice s prenaponskom zaštitom. Štoviše, predlažemo da utičnice kupite za apsolutno svu skupu elektroniku. Jednom kada munja udari dovoljno blizu vaše kuće, ovi jednostavni uređaji spasit će vaš kućni budžet. 

Što sve spajate na TV?

Zapitajte se koje sve uređaje planirate spojiti na vaš novi TV. Imate li prijemnik za kablovske programe? Planirate li spojiti konzolu, Blu-ray player ili uređaj za streamanje? Napišite sve na papir i pripremite šoping-listu. Na ovaj način uštedjet ćete vrijeme i benzin koje biste vjerojatno potrošili na višestruke posjete obližnjem dućanu s elektroničkom opremom.

Načelno pravilo za sve spojene uređaje je sljedeće: uvijek nastojite koristiti HDMI kabel. Njime dobivate najveću kakvoću slike za vrlo pristojnu cijenu. Ako ste kupili novi 4K televizor, saznajte podržava li kabel tu rezoluciju. Ovu informaciju možete saznati pročitavši ambalažu ili pogledavši sam kabel (na njemu često pišu informacije o 'brzini').

Tanji HDMI kabeli puno su praktičniji zato što ih je lakše sabrati i provesti kroz vodilicu, što znači da se čak isplati kupiti nove i zamijeniti stare. Cijena kabela ne bi smjela biti viša od 60 kuna. Sve skuplje od toga jednostavno se ne isplati, odnosno kvaliteta nije razmjerna s cijenom. Starije konzole poput Nitnenda Wii koriste analogne RCA kablove, što nas vraća na prvi prijedlog u odlomku - napišite sve što vam treba prije nego što krenete u šoping!

Ako planirate nadograditi zvuk TV-a, razmislite o kupnji soundbara ili kućnog kina. Što god izabrali, uši će vam biti vrlo zahvalne. Zapamtite - kada spajate bilo kakve zvučnike, koristite HDMI ili optičke kablove.

Postavke slike

Nakon što uspješno spojite TV na sve komponente i uređaje, htjet ćete se poigrati njegovim postavkama. Na globalnoj mreži postoji zbilja hrpa vodiča koji vam mogu pomoći u potrazi za savršenom slikom, a ovdje ćemo se pozabaviti osnovama.

Prva stvar koju trebate napraviti je ući u izbornik za mod prikaza slike. Ako želite gledati sliku prilagođenu filmovima, izaberite 'Movie' ili 'Cinema'. Neki televizori imaju posebne opcije za dobro i slabo osvijetljene sobe. Namjestite postavke pozadinskog osvjetljenja i svjetline slike kako biste imali bistriji prikaz. Modovi 'Sport' i 'Vivid' su jako svijetli, no boje nisu ni blizu preciznima. Također, predugo gledanje zamorno je za oči. Ako tražite balans između živahnog i preciznog, izaberite mod 'Standard'.

Još jedna značajka kojom se vrijedi poigrati je izglađivanje pokreta, odnosno motion smoothing. Ako ga ne isključite, velik broj emisija i filmova izgledat će kao da su ispali iz sapunica.

Prije nego što krenete postavljati svoj TV, planirajte unaprijed. Popis stvari koje trebate obaviti izvrstan je način uštede vremena i živaca. Također, ne bojte se zvati pomoć. Prijatelji i rodbina više su se puta pokazali kao idealna pomoć pri montiranju skupih televizora na zidni stalak.

Najbolji 55-inčni televizori iz 2017. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia