DOBRO JE ZNATI

Evo kako će vaši gadgeti biti sigurni i na godišnjem odmoru

28.06.2017 u 06:34

Bionic
Reading

Ljetovanja, izleti i putovanja su obično zabavna. No, mogu se pretvoriti u manju katastrofu ako vam netko ukrade pametni telefon, tablet računalo ili neki drugi skupi elektronički uređaj

Kako izbjeći krađu mobitela, prijensnog ili tablet računala? I, ako ipak dođe do toga, kako ga ponovno pronaći ili se barem dokopati podataka pohranjenih na njemu?

Evo nekoliko savjeta.

1) Izbjegavajte korištenje torbi za laptop

Na putovanjima općenito vrijedi pravilo kako se isplati ne privlačiti pozornost izgledom i ponašanjem. Što imućnije djelujete, to ćete biti privlačnija meta lopovima. Ako ne izgledate kao da posjedujete nešto vrijedno, veći su izgledi kako će vas ostaviti na miru. 

Torbe posebno dizajnirane za prijenosna računala su fora i praktične, kako za laptope tako i za tablet računala. Ali, ujedno jasno signaliziraju kradljivcu kako potencijalno sadrže vrijednu tehničku robu. 

Naravno, trebate paziti na svoje stvari u svakom slučaju. No, najbolje je skupe tehničke uređaje nositi stalno sa sobom i imati ih uvijek na dohvat ruke. Ako je to moguće, držite ih u neuglednijim ruksacima i drugim torbama. Nije loše ni smjestiti smartfon i laptop u futrolu koja će prikriti o kojem se modelima radi.

2) Zaključajte ih

Laptop i pametni telefon trebate zaključati kamo god išli, ne samo dok ste na godišnjem. Već i običan četveroznamenkasti PIN odvratit će bar neke lopove jer će im otežati posao prodaje ukradene robe, a bar će donekle zaštititi vaše podatke u slučaju krađe. Naime, bez lozinke će puno teže doći do njih.

Izbjegavajte kombinacije koje je lako pogoditi nasumično, kao što su 1234, 1111, datum ili godina vašeg rođenja i tome slično. Smislite nešto što ćete lako zapamtiti, a što će namučiti lopova.  PIN i lozinke koje kombiniraju brojke i slova su u pravilu bolji od unosa obrazaca. Još je bolji oblik zaštite čitač otiska prsta, ako ga vaš uređaj podržava.

A možete i preuzeti neku od aplikacija koje koriste prednju kameru kako bi snimile kradljivca dok pokušava pogoditi PIN ili lozinku. 

3) Uključite praćenje uređaja

Zaključavanje uređaja će zagorčati život lopovu, ali vam neće pomoći u pronalaženju ukradenog gadgeta. 

Na svim Appleovim uređajima možete aktivirati značajku Find My iPhone, pomoću koje možete locirati ne samo svoj smartfon već i iPad, iPod Touch, Mac, AppleWatch, pa čak i slušalice AirPods. 

Kako bi to učinili trebate se ulogirati na servis iCloud.com, koji će vam na mapi pokazati gdje se uređaj nalazi i omogućiti vam djelomičnu kontrolu nad uređajem na daljinu. Uređaj će biti vidljiv sve dok u njegovoj bateriji ima struje. Ako lopov uključi zrakoplovni način rada, uređaj će postati nevidljiv.

Googleov operativni sustav Android nudi slične značajke, poput Android Device Managera.

4) Zapišite važne brojeve

Smanjite unaprijed moguću štetu tako što ćete zapisati ključne brojeve po kojima ćete ga moći prepoznati.

Recimo, provjerite koji je IMEI (kratica za International Mobile Station Equipment Identity) broj vašeg mobitela tako što ćete utipkati *#06#. Na iPhoneima ćete ih naći i straga, kao i u postavkama. Potonje vrijedi i za Androide. 

Zapišite i broj telefona korisničke podrške vašeg telekom operatora. Provjerite nude li putem tog broja tu uslugu i u inozemstvu. U slučaju krađe ili gubitka uređaja moći ćete ih kontaktirati i otkazati karticu SIM kako vam lopov ne bi nabio troškove.

5) Redovno radite pričuvne kopije podataka (backup)

Bar jednom u svakih nekoliko mjeseci trebate kopirati sve važne podatke s mobitela na stolno računalo ili vanjski čvrsti disk. Tako nećete izgubiti baš sve podatke u slučaju gubitka ili krađe.

Što s fotografijama? Pametno je aktivirati automatsko stvaranje backupa dok ste u pokretu. 

Korisnici Appleovih uređaja mogu se osloniti na uglavnom siguran i pouzdan servis u računalnom oblaku iCloud. Mnogi koriste servise poput Dropboxa, iako bi se moglo dogoditi da brzo potrošite besplatno dostupan prostor za pohranu. 

6) Osigurajte uređaj

Ako imate vrlo skup uređaj, razmotrite mogućnost kupovine police osiguranja. Pritom imajte u vidu nadmašuje li godišnja cijena osiguranja cijenu zamjenskog mobitela, što sve pokriva i vrijedi li u inozemstvu.

7) Oprezno s besplatnim javnim pristupom Wi-Fiju

Da, besplatan Wi-Fi u kafićima, restoranima i drugim javnim mjestima dobro dođe kad treba podijeliti fotografije s mora na Facebooku i Instagramu. No, treba biti svjestan i rizika krađe podataka. Stoga pazite što dijelite, izbjegavajte obavljanje osjetljivih transakcija na mrežama kojima ne možete posve vjerovati i načite koristiti VPN (virtual private network), preporuča Make Use Of.