KAMPANJE DEZINFORMIRANJA

EU: 'Tehnološke tvrtke ne uspijevaju se uhvatiti u koštac s ruskom propagandom'

06.09.2023 u 08:56

Bionic
Reading

Tvrtke društvenih medija nisu uspjele zaustaviti 'velike' ruske kampanje dezinformiranja od invazije na Ukrajinu, priopćio je EU

U izvješću Europske komisije navodi se kako su 'doseg i utjecaj računa na društvenim mrežama koje podupire Kremlj' dodatno porasli u 2023. Ruske dezinformacije su se povećale na X-u, bivšem Twitteru, otkako je Elon Musk kupio tvrtku, dodaje se u izvješću.

Studija, objavljena u srijedu, bavi se pokušajima suočavanja s dezinformacijama koje podupire Kremlj i sugerira da je porast 'posebno potaknut ukidanjem Twitterovih sigurnosnih standarda'.

BBC je ranije izvijestio da su računi koji pripadaju službenim računima Kremlja na društvenim mrežama širili lažne informacije o ratu u Ukrajini. 'U apsolutnim brojevima, pro-Kremaljski računi i dalje dosežu najveću publiku na Metinim platformama. U međuvremenu, veličina publike za račune koje podržava Kremlj više se nego utrostručila na Telegramu', navodi se u izvješću.

Studija je također zaključila da niti jedna platforma nije dosljedno primjenjivala svoje uvjete pružanja usluga na nekoliko istočnoeuropskih jezika. Ranije ovog mjeseca uvedena su stroža pravila prema EU-ovom Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) za najveće svjetske internetske platforme.

Sve velike tvrtke koje se bave društvenim mrežama moraju se pridržavati strožih pravila DSA-a koja zahtijevaju agresivniji pristup praćenju sadržaja – uključujući dezinformacije i govor mržnje – s velikih platformi s najmanje 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno.

  • +11
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Apaydin Alain/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Studija je zaključila da bi, da je DSA bio operativan prije prošlog mjeseca, društvene mreže prekršile svoje zakonske obveze – što bi rezultiralo mogućim kaznama. 'Tijekom 2022. publika i doseg računa društvenih medija povezanih s Kremljem znatno su porasli diljem Europe", pokazalo je istraživanje.

Izvješće se također poziva na tweet od 9. travnja u kojem je Elon Musk potvrdio da njegova platforma više neće 'ograničavati' račune kojima upravlja Kremlj. 'Slab je potez uključiti se u cenzuru samo zato što drugi to rade. Pustiti našu platformu da bude slobodna kada njihova nije – demonstrira snagu', tweetao je tada gMusk.

X, bivši Twitter imao je 'ograničene' račune u travnju prošle godine – što znači da računi više neće biti preporučeni u vremenskim rokovima, obavijestima ili drugdje na stranici. To je bilo pod prethodnim timom uprave.

Međutim, tvrtka se opirala zabrani mnogih profila kojima je upravljao Kremlj – što je u to vrijeme dovelo do kritika da Vladimiru Putinu nije zabranjen pristup web stranici, za razliku od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.