RETRO HIPSTERAJ

Elretron Penna nije tek običan pisaći stroj ili bežična tipkovnica

06.06.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Ono što je staro je opet novo, zna se reći. Tvrtka Elretron odlučila je iskoristiti romantizirane nostalgične osjećaje koje neki gaje prema starinskim pisaćim strojevima te stvoriti njegovu modernu varijantu - namijenjenu isključivo svijetu digitalije. Elretron Penna je bežična mehanička tipkovnica koju će poželjeti praktički svaki ljubitelj klasike

Vraća se vinil, vraćaju se Spectrum konzole/računala - retro je jednostavno opet u modi. Uz dašak modernih tehnologija, a kako drugačije?

Slično vrijedi i za svijet tipkovnica, ako se pita tvrtku Elretron. Bežičnih tipkovnica namijenjenih spajanju na računala, ali i na mobilne uređaje poput tableta, danas ima pregršt. No, niti jedna nema dizajn ili funkcionalnost kao Elretron Penna. Tko god da iz nekog razloga voli klasične pisaće strojeve, šanse su da će biti apsolutno zaljubljen u ono što donosi ovaj komad periferije. 

Nije tijek riječ o kozmetičkim dodacima. U Elretronu istinski vjeruju kako klasični dizajn i pristup mjestu za tipkanje još uvijek nije zastario. 

Na mjesto gdje se nekad smještao papir sada je moguće smjestiti mobilni uređaj poput tableta, poluga koja je nekoć služila za prelazak u novi red ima funkciju copy/paste (ili nešto treće), a zahvaljujući korištenju Cherry MX prekidača, mehanička tipkovnica proizvodi i ugodan zvuk mehaničkog škljocanja. 

Bežična veza je izvedena preko Bluetootha 4.2, a tipkovnicu je moguće upariti s do pet različitih uređaja. 

Eltretron Penna Autor: Elretron

Tvorci ovog proizvoda kao da su podcijenili zanimanje tržišta za ovakav retro komad periferije. Na crowdfunding stranici Indiegogo u sklopu kampanje su prikupili gotovo 10 puta više sredstava no što su tražili za isporučivanje proizvoda. Prvi primjerci tipkovnica trebali bi se naći u šapama kupaca oko rujna ove godine. 

Tko voli - nek' izvoli, no valja imati na umu kako mehaničke tipkovnice već same po sebi znaju koštati više od onoga što Elretron traži za svoj proizvod, koji je uza sve - bežičan.