nakon trumpa

Elon Musk sasuo paljbu po društvenim mrežama. Pokrenut će novu?

28.03.2022 u 09:09

Bionic
Reading

Vlasnik Tesle i SpaceX-a na Twitteru je izrazio nezadovoljstvo postojećim platformama i napisao da bi najradije napravio svoju

Elon Musk je na Twitteru u subotu objavio da 'ozbiljno razmišlja' o osnivanju nove društvene mreže. Neobična izjava došla je nakon tirade kritika usmjerenih prema samom Twitteru u kojima Musk tvrdi da platfoma ne dozvoljava slobodu govora.

'S obzirom da Twitter služi funkciju gradskog trga, neuspjeh poštovanja principa slobode govora fundamentalno potkopava demokraciju' napisao je Musk u petak. 'Što se tu može napraviti?'. Musk je također optužio SEC zbog ilegalne objave detalja istrage u Tesli, nakon čega je slijedila priča o 'novoj platformi'.

Dogovor sa Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC, Securities and Exchange Commission) zahtijevao je da Musk mora dobiti dozvolu od ostalih šefova Tesle prije nego što išta objavi na Twitteru. Nakon što je pratitelje u studenom pitao treba li prodati 10 posto udjela u Tesli, kompanija je dobila sudski poziv zato jer je anketa uzrokovala masovnu rasprodaju dionica. Tužbu je Musk nazvao 'zlostavljanjem'.

  • +3
Elon Musk u Berlinu Izvor: Profimedia / Autor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

SEC regulatori su kao odgovor na Muskov prigovor tužbi požurili federalnog suca da dozvoli nastavak analize Muskovih objava. Ako Musk napravi svoju platformu, učinkovito će se pridružiti sve većoj listi javnih lica i tehno kompanija koje napuštaju etablirane društvene mreže i osnivaju svoje, obično se pravdajući manjkom 'slobode govora'.

CNN kao primjer spominje bivšeg predsjednika Trumpa koji je izbačen s Twittera te je osnovao mrežu 'Truth Social'.

Rumble, Parler, Gettr i ostale usluge također su formirale alternative najpopularnijim društvenimmrežama. Parler je, doduše, izbačen iz Appleovog dućana zbog optužbi da je korišten za poticanje nereda 6. siječnja 2021. u Washingtonu. Apple je dozvolio povratak tek nakon što su tvorci mreže uveli strožiju moderaciju sve prisutnijeg govora mržnje.