MINISTAR JOVANOVIĆ

'Djeco, ne koristite falsificiranu hr.wikipediju!'

  • Autor: NJD/Novi list
  • Zadnja izmjena 13.09.2013 15:39
  • Objavljeno 13.09.2013 u 15:17
Željko Jovanović

Željko Jovanović

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović pozvao je danas mlade u Hrvatskoj da ne koriste hrvatsku Wikipediju jer je mnoštvo podataka u njoj falsificirano pa čak i oni koji govore o aktualnim ministrima i njihovim političkim potezima

Kako smo već pisali u srijedu, na katastrofalno stanje u našoj inačici inače slavne online enciklopedije nedavno su po tko zna koji put upozorili pokretači i članovi Facebook inicijative 'Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije'. Oni smatraju da su položaje administratora u hr.wikipediji uzurpirali radikalni desničari koji iskrivljuju podatke o novijoj hrvatskoj povijesti i II. svjetskom ratu te da u tekstovima veličaju NDH, ustaše i njihove čelnike, a relativiziraju i opravdavaju njihove zločine.

Prozvani admini u međuvremenu su najavili da će nastaviti, kako oni kažu, objektivno i uravnoteženo predstavljati obje strane – fašizam i antifašizam.

Jovanović, koji je desničarsku ostrašćenost i pristranost admina, baš kao i neki drugi aktualni ministri, imao prilike iskusiti na vlastitoj koži, odlučio je o problemu progovoriti za Novi list

'Nemam se namjeru spuštati na razinu te brojčano i očito intelektualnim kapacitetima minorne skupine koja je uzurpirala pravo na uređivanje hrvatske inačice Wikipedije. Možemo samo sa žaljenjem konstatirati da je mogućnost otvorenosti i relevantnosti vrela informacija koju bi Wikipedia mogla i trebala pružati, u hrvatskoj verziji potpuno dezavuirana što zasigurno nije bio nikada, pa ni sada, cilj pokretača Wikipedije, a niti ogromnog broja ljudi koji diljem svijeta svoje vrijeme i znanje nesebično dijele tim medijem', rekao je Jovanović.

Ministar se očito slaže s mišljenjem osnivača Facebook stranice koji je upozorio da je tako neobjektivno uređena hr.wikipedija osobito neprikladna kao izvor informacija za mlade te da može krivo informirati i usmjeriti cijele generacije.

'Hrvatski učenici i studenti su time oštećeni pa ih, nažalost, moramo upozoriti da je veliki dio sadržaja u hrvatskoj inačici Wikipedije ne samo dvojben nego i evidentno falsificiran, te ih stoga pozivamo da koriste pouzdanija vrela informacija u što spadaju i inačice Wikipedije na engleskom i drugim svjetskim jezicima', rekao je Jovanović.

Inače Jovanoviću i nekim drugim ministrima administratori su posljednjih dana zlonamjerno promijenili neke podatke u CV-u tako da sada dominiraju informacije o njihovim navodnim propustima i neuspjesima, primjerice o odlukama MZOS-a koje je Ustavni sud ukinuo.

Činjenica da se Jovanović oglasio o problemu hr.wikipedije je dobar znak, međutim, pitanje je koliko tu stvari mogu promijeniti pojedinci pa bili oni i ministri država. Naime, Wikipedija je u vlasništvu neprofitne organizacije Wikimedia, svi suradnici su dobrovoljci, a niti krovna organizacija ni njen osnivač ne odgovaraju za sadržaj niti imaju ingerenciju nad lokalnim inačicama. Ipak, da se glas prosvjeda čuje potvrđuje činjenica da je još jučer Wikipedia na engleskom na svojoj stranici izvijestila o kritikama u hrvatskim medijima pa i na tportalu na račun vjerodostojnosti hr.wikipedije. Čini se da je Facebook inicijativa pokrenula otvoreno sučeljavanje koje bi u konačnici možda ipak moglo uroditi kvalitetnijom, objektivnijom online enciklopedijom poput izvorne engleske koju je znanstveni časopis Nature po točnosti usporedio s glasovitom Britannicom. Hrvatski građani valjda tako nešto zaslužuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!