KONTROLA PREKOMJERNE BUKE

DARH 2 i Acustica izrađuju kartu buke za Maltu

13.05.2010 u 10:55

Bionic
Reading

Hrvatska tvrtka DARH 2 u suradnji s partnerskom britanskom tvrtkom Acustica provest će opsežno istraživanje i modeliranje buke za potrebe Malteške državne agencije za zaštitu okoliša i planiranje. Slični se projekti provode na razini cjelokupne Europske zajednice, a cilj im je utvrditi intenzitet i prirodu utjecaja buke na okoliš i stanovništvo te razviti mjere adekvatne prevencije i zaštite

Tvrtke DARH 2 i Acustica započele su s prvom fazom projekta izrade strateške karte buke Republike Malte koja će osigurati temeljne pretpostavke za upravljanje bukom na cjelokupnom državnom području. Trenutačno se razrađuje specifična metodologija i strategija djelovanja, nakon čega će se krenuti s prikupljanjem konkretnih podataka i njihovim računalnim modeliranjem. Na osnovi informacija dobivenih iz podataka za pojedina područja sastavit će se i izraditi cjelovita strateška karta buke koja će ukazati na problematična područja. Obzirom kako turizam čini okosnicu malteške ekonomije, sprječavanje zagađenja okoliša prekomjernom i nekontroliranom bukom – posebice tijekom sezone – čini jedan od strateških ciljeva zemlje. Naručilac projekta je Malteška državna agencija za zaštitu okoliša i planiranje (Malta Environment and Planning Authority - MEPA). Modeliranje i izrada završnih dokumenata provest će se u predviđenom projektnom roku od godinu dana.

Alan Štimac, direktor tvrtke DARH 2, istaknuo je svoje zadovoljstvo sudjelovanjem na projektu. „Projekt smatramo velikim uspjehom, obzirom da kao tvrtka iz Hrvatske i ravnopravan partner imamo priliku sudjelovati na jednom ovakvom projektu za državu-članicu EU, posebice stoga što je riječ o vrlo specifičnom području“, napomenuo je dr.sc. Štimac. Simon Shilton, direktor partnerske tvrtke Acustica, nadovezao se ističući kako je izrada karte buke važan prvi korak. „Trenutačno radimo na razvoju i definiranju dugoročne strategije djelovanja u cilju uspostave i održavanja učinkovitih mjera za zaštitu od buke, a u drugoj ćemo fazi razviti konkretne modele i karte prema kojima ćemo provoditi dogovoreni plan“, objasnio je Shilton.

Tehnologija i metodologija izrade karata buke temelji se na korištenju podataka dobivenih s terena (mjerenje razine buke na određenim i relevantnim lokacijama) te računalne simulacije, odnosno stvaranja računalnog modela iz čitavog niza dodatnih informacija o okolišu. Tako se primjerice u izračun uključuju i stvari poput vrste materijala od kojeg su izrađene ceste, blizina zračne luke, promet unutar lučkih područja, količina i vrsta zelenih površina te visina zgrada i vrsta materijala od kojeg su izgrađene. Kako je sve takve podatke potrebno staviti u međusobni odnos i proračunati kako jedan utječu na drugog, izrada modela buke je izuzetno računski zahtjevan posao. Stoga se podaci uspoređuju i analiziraju na specijaliziranim i snažnim sustavima koje čine skupovi paralelno umreženih računala. Nakon obrade rezultati se unose u geoinformacijski sustav koji ih vizualno povezuje s pripadajućom lokacijom te omogućuje izradu konačne karte s prikazom opterećenja buke na pojedinom području.

DARH 2 je u Hrvatskoj do sada proveo čitav niz sličnih projekata, među ostalim izrađujući karte buke za gradove Rijeku, Split, Zadar, Veliku Goricu, Varaždin, Kutinu te za zračnu luku Dubrovnik. Tvrtka je također radila na sustavnom mjerenju buke državnih autocesta A1, A3 i A4. Osim projekata u zemlji, DARH 2 je do sada imao priliku raditi i u Sloveniji (izrada strateške karte buke za glavni grad Ljubljanu), Ujedinjenom kraljevstvu (preko 4.000 kilometara mreže željezničkog prometa) te Sjevernoj Irskoj (karta buke za ukupni teritorij države te izrada strateške karte za gradsku i međunarodnu zračnu luku u Belfastu). Dodatne informacije o tvrtki DARH 2 moguće je saznati posjetom internetskim stranicama na adresi www.darh2.hr, a o britanskoj partnerskoj tvrtki Acustica putem adrese www.acustica.co.uk. Za dodatni uvid u EU direktivu o buci posjetite službene stranice na adresi ec.europa.eu/environment/noise, dok se portal Malteške državne agencije za zaštitu i planiranje okoliša nalazi na adresi www.mepa.org.mt