RJEŠENJE U OBLAKU

Combis preko Rumunjske želi na istok

Bionic
Reading

Najveći domaći sistem integrator želi sa svojim rješenjem za javno dostupne cloud usluge ući na tržišta srednje i istočne Europe, pa potom se okrenuti Ukrajini i Rusiji

ComCloud, Combisova platforma i rješenje za javno dostupne cloud usluge, implementirana je kod jednog od najvećih rumunjskih telekomunikacijskih operatora, Romtelecoma, koji ju koristi kao dio svoje ponude cloud servisa i cloud aplikacija prema svojim poslovnim korisnicima.

Implementacijom usluge cloud računala (DaaS) bazirane na ComCloudu Romtelecom sada može ponuditi kompletnu uslugu virtualnog desktopa, operacijskog sustava i standardnog skupa aplikacija smještenog u cloud, koji je dostupan uvijek, s bilo kojeg računala i bilo koje mreže.

'Ova je implementacija jedan od najznačajnijih cloud projekata koje je Combis realizirao ove godine. ComCloud telekomunikacijskim tvrtkama omogućava da ponude niz novih, inovativnih cloud usluga dizajniranih posebno za tržišta EEMEA regije', rekao je Goran Car, direktor Sektora sistemske podrške i integracije u Combisu.

'Novo rješenje vrijedan je dodatak našem složenom portfelju cloud usluga koje pružamo našim poslovnim korisnicima. Cloud rješenja imaju vodeću ulogu u budućnosti ICT rješenja koja podržavaju razvoj poslovanja naših korisnika pa smo stoga sretni što možemo biti njihovi saveznici na tom području', izjavio je Adrian Locusteanu, ICT direktor Romtelecoma.

Uz portal za korisničku administraciju, ComCloud uključuje rješenje za trgovinu desktop aplikacijama putem koje Romtelecom u suradnji sa svojim partnerima može ponuditi korisnicima najam poslovnih aplikacija, stvarajući time dodatni izvor prihoda.

Korisnici uslugu plaćaju po korištenju te troškovi postoje samo ukoliko je usluga tijekom mjeseca bila aktivna – u skladu s prednostima i mogućnostima cloud tehnologije. Sustav omogućava rad i u situacijama kada korisnik privremeno ostane bez veze s internetom.

ComCloudu i na njemu zasnovanim proizvodima može se pristupiti s PC ili Mac računala, Linuxa/Unixa, Chrome OS-a, Androida, BlackBerryja, iOS uređaja ili bilo kojeg drugog uređaja koji raspolaže kompatibilnim web preglednikom.

U Hrvatskoj, ComCloud je već implementiran u Hrvatskom Telekomu te u nekoliko telekoma u regiji, poput Crnogorskog i Eroneta, a koristi ga i Croadria. U Combisu ga planiraju nuditi prvenstveno telekomima koji ne dominiraju na tržištu, prvo u zemljama srednje i istočne Europe, potom Ukrajini i Rusiji, a cilj je postupno se širiti na cijelu regiju EMEA.