NOVI IZAZOVI

Čipova manjka, netko ih mora proizvoditi. Kako taj problem rješavaju Tajvanci

26.03.2024 u 15:12

Bionic
Reading

Najveći svjetski proizvođač čipova u zamahu je širenja proizvodnje na globalnoj razini, a planiraju i značajno povećati broj zaposlenih. To donosi nove izazove

Do prije samo nekoliko godina najveći svjetski proizvođač čipova imao je jednostavan odgovor za obuku novaka - sustav koji ih je povezivao sa starijim inženjerima, čiji je zadatak bio uvesti ih u posao.

Sve se to promijenilo prije tri godine, kada su globalna nestašica čipova i rastuće geopolitičke napetosti potaknule rast tvrtke Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Bilo je potrebno stvoriti intenzivan program obuke da bi deseci tisuća novozaposlenih mogli što brže početi s radom.

TSMC je 2021. godine postavio centar za obuku pridošlica (Newcomer Training Center) u prostranom znanstvenom parku u gradu Taichungu u središnjem Tajvanu. Taj objekt sada predstavlja ključ globalnog širenja tvrtke.

U svijetu kojim dominira Mooreov zakon - ideja da će se broj tranzistora na mikročipovima udvostručiti svake dvije godine - brzina je od ključne važnosti za TSMC i njegove kupce, uključujući Apple, Nvidiju i AMD.

Danas svi novi inženjeri sa sjedištem u Tajvanu i neki inozemni zaposlenici moraju provesti osam tjedana u centru, a napravljen je po uzoru na rad proizvodnog pogona, zvanog fabs, u kojem se proizvode čipovi.

U jednoj prostoriji rotirajuća robotska ruka čisti i polira pločicu poluvodiča pritiskom na podlogu, u procesu poznatom kao kemijsko-mehaničko poliranje.

U drugom stroj podiže pakiranje silicijskih wafera do stropa i pomiče ga po objektu.

Obuka za pogone diljem svijeta

Inženjeri obučeni u centru neće biti raspoređeni samo u TSMC-ovim tvornicama na Tajvanu. Neki će obučavati druge u objektima diljem svijeta.

TSMC proizvodi oko 90 posto svjetskih supernaprednih poluvodičkih čipova, koji pogone sve i svašta, od pametnih telefona do aplikacija umjetne inteligencije.

Kako bi zadovoljio sve veću potražnju i bio bliži kupcima, TSMC gradi nove tvornice u Sjedinjenim Državama, Japanu i Njemačkoj.

Postojeće tvornice nalaze se u Tajvanu, istočnoj Kini i američkoj saveznoj državi Washington. Prošlog mjeseca otvorili su prvu tvornicu u japanskom gradu Kumamoto i namjeravaju otvoriti dva pogona u Phoenixu u američkoj saveznoj državi Arizoni, gdje će proizvoditi manje, naprednije čipove.

Obvezali su se također na ulaganje 3,8 milijardi američkih dolara u izgradnju tvornice u Dresdenu u Njemačkoj, što će biti prvi njihov pogon u Europi.

Sve veća potražnja, posebno za čipovima koji pokreću umjetnu inteligenciju, stvorila je manjak talenata za industriju poluvodiča. Zbog toga je odgođena gradnja jedne od tvornica u Arizoni.

TSMC trenutno ima oko 77 tisuća zaposlenika diljem svijeta. Za nekoliko godina trebali bi dosegnuti sto tisuća.

Prilagodba lokalnoj kulturi

TSMC se također suočio s izazovima u prilagodbi razlikama u kulturi rada između azijskih i zapadnih zemalja.

Iako su njegovi inženjeri u Tajvanu izuzetno dobro plaćeni, posao je zahtjevan s dugim radnim vremenom i smjenama vikendom.

Ako bi potres pogodio otok - što je uobičajena pojava - očekuje se da se inženjeri odmah vrate na svoja mjesta, bez obzira na doba dana.

Ipak, postoje naznake da će se prilagođavati lokalnoj praksi kako bi bili društveno prihvatljivi.

Diversifikacija TSMC-ove proizvodnje izvan Tajvana uznemirila je dio stanovnika te države, uključujući zakonodavce, zabrinute da bi to moglo umanjiti važnost tog otoka na globalnom tržištu poluvodiča.

U TSMC-u planiraju ne samo zadržati koncentraciju proizvodnje u Tajvanu, već i najnaprednije tehnologije, piše CNN.