ČUVAJU LJUDE

Četiri misije Europske svemirske agencije su u mirovanju zbog širenja koronavirusa

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 27.03.2020 08:47
  • Objavljeno 27.03.2020 u 08:47
Europski rover ExoMars tragat će za tragovima života na Crvenom planetu

Europski rover ExoMars tragat će za tragovima života na Crvenom planetu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA

Sve letjelice čije su misije stavljene u mirovanje su u stabilnim orbitama i funkcionirat će sigurno s novopostavljenim parametrima

Europska svemirska agencija stavila je četiri svoje misije u svemiru u sigurni način rada zato što namjeravaju smanjiti broj ljudi koji mogu doći u njihov glavni kontrolni centar u Njemačkoj, uslijed širenja pandemije koronavirusa.

Instrumenti na ovim svemirskim letjelicama bit će isključeni, dok će same letjelice biti uglavnom bez nadzora dok putuju Sunčevim sustavom.

Dvije su u orbiti oko Marsa - ExoMars Trace Gas Orbiter i Mars Express - gdje prikupljaju podatke o atmosferi Crvenog planeta.

Fotografije mjeseca

Dok smo mi gledali što se događa na Zemlji, velike su se stvari događale u svemiru

Pogledaj galeriju
8

Misija Cluster, u sklopu koje četiri letjelice kruže oko Zemlje i proučavaju u kakvoj su interakciji čestice pristigle sa Sunca s magnetskim poljem matičnog nam planeta, također će biti stavljena u hibernaciju.

Isto vrijedi i za Solar Orbiter, misiju lansiranu u veljači ove godine s ciljem istraživanja Sunčevih polova.

Većina zaposlenika ESA-e radi od kuće zadnja dva tjedna. Ali, u toj su agenciji odlučili postrožiti mjere opreza u Darmstadtu nakon što je otkriveno kako je jedan od zaposlenika pozitivan na COVID-19.

Sve letjelice čije su misije stavljene u mirovanje su u stabilnim orbitama i funkcionirat će sigurno s novopostavljenim parametrima. Dizajnirane su kako bi mogle samostalno funkcionirati tijekom duljih razdoblja, pa i mjesecima ako se za time ukaže potreba.

Preostalo osoblje u kontrolnom centru fokusirat će se na druge letjelice u Sunčevom sustavu, među kojima je BepiColombo, trenutno na putu do Merkura, a koji bi trebao ponovno proletjeti pored Zemlje u travnju ove godine. Svi zaposlenici održavat će propisanu distancu međusobno.

Zbog širenja koronavirusa već je odgođeno lansiranje rovera za Mars Rosalind Franklin na 2022. godinu, a lansiranja iz Francuske Gvajane odgođena su do daljnjeg, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!